Elisabeth Rehn: Hadzicin pidätyksen jälkeen Serbia voi katsoa eteenpäin

Serbian ja serbialaisen ajattelutavan hyvin tunteva ministeri Elisabeth Rehn sanoo sotarikollisena etsintäkuulutetun Goran Hadzicin pidätyksen merkitsevän paljon niin Serbialle kuin serbialaisillekin.

Muun muassa YK:n ihmisoikeusraportoijana Balkanilla toiminut Rehn uskoo pidätyksellä olevan merkitystä paitsi maan yleiselle kuvalle, myös serbialaisten kuvalle omasta itsestään.

- Siellä on todellakin haluttu oikeuden toteutuvan kaiken pahan jälkeen, ja ilman oikeutta on hirveän vaikeaa mennä eteenpäin, Rehn sanoo MTV3 Uutisille.

Rehnin mukaan entisten serbikomentajien tukijoita on yhä vähemmän ja vähemmän.

- Tuolla alueella olen saanut sellaisen kuvan, että ei tässä nyt enää jakseta niin välittää, että nyt pitäisi katsoa eteenpäin.

Yksi keskeinen houkutin Serbialle saattaa sotarikollisia oikeuden eteen on ollut pyrkimys Euroopan unionin jäseneksi. EU-komissio on kauan kehottanut Serbiaa toimiin yhtenä ehtona edes jäsenyystunnustelujen aloittamiseksi.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kommentoi tuoreeltaan Hadzicin pidätystä toteamalla, että se on tärkeä askel Serbian eurooppalaisia päämääriä kohti.

Myös Rehn pitää pidätystä aimo harppauksena kohti Euroopan unionin jäsenyyttä. Hän sanoo kuitenkin myös ymmärtävänsä vuodesta 2004 virassa ollutta Serbian presidenttiä Boris Tadicia ja maan muuta johtoa, kun pidätyksiin on kulunut vuosia.

- On varmaankin jouduttu odottamaan. Sotarikolliset ovat olleet kansallissankareita. Heidän pidättämisensä olisi aiemmin saattanut synnyttää suuria hankaluuksia, jopa väkivaltaisuuksia. Nyt ajankohta on turvallisempi. On kuitenkin mahdotonta ajatella, ettei heidän olinpaikkaansa kuluneiden vuosien aikana olisi tiedetty, Rehn arvoi.

Hadzic luovutettaneen lähipäivinä Haagiin kansainvälisen sotarikostuomioistuimen (ICTY) haltuun, jolloin syytetoimet ja oikeudenkäynti häntä kohtaan voivat käynnistyä.

Rehn toivoo että oikeudenkäynti sujuisi nopeasti.

- Se että käsittelyt ovat niin valtavan pitkiä on jonkun verran vähentänyt ICTY:n arvovaltaa, hän sanoo.

Katso Hannu Hallamaan juttu (Seitsemän uutiset 20.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat