Sensaationousun tehnyt EIF virittelee nyt uutta ihmettä – "Hakemus menee sisään perjantaina"

Ekenäs IF nousi Veikkausliigaan, mutta Tammisaaren keskuskentän tekonurmi on liigalisenssin kannalta riittämätön 3:39
MTV Urheilu kävi tutustumassa Tammisaaren keskuskentän olosuhteisiin ja EIF:n lisenssivaatimuksiin lokakuun alussa sen jälkeen, kun seura oli tehnyt ihmenousun Ykkösestä Veikkausliigaan.

Jalkapallon Veikkausliigaan suoran nousupaikan saavuttanut Ekenäs IF on saanut kokoon pääsarjaan riittävän liigalisenssihakemuksen, uskoo urheilutoimenjohtaja Peter Haglund.

EIF:n yllättävä nousu asetti pikkukaupunki Raaseporin uuden tilanteen eteen, sillä Tammisaaren keskuskentän olosuhteet ovat nykyisellään kaukana Veikkausliigan vaatimustasosta.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ehti jo tuoreeltaan sarjanousun jälkeen lytätä Ylen haastattelussa seuran mahdollisuudet pelata jatkossa tutulla kentällään.

Tämän jälkeen pyörät ovat pyörähtäneet vauhdilla liikkeellä Raaseporissa. Kaupunginhallitus päätyi maanantain kokouksessaan esittämään valtuustolle tälle ja ensi vuodelle 600 000 euron investointia keskuskentän parannustöihin.

Arvio hankkeen ensivaiheen kokonaiskustannuksista on 950 000 euroa, josta EIF ottaisi hankittavakseen 350 000 euroa. Perusparannustyöt pyritään saamaan käyntiin jo ennen vuodenvaihdetta.

Sen sijaan paljon puhetta herättäneen katettujen katsomopaikkojen osalta EIF on hakemassa jatkoaikaa. Liigalisenssihakemus on jätettävä perjantaihin mennessä.

– Hakemus menee sisään perjantaina, ja meillä on kyllä kaikki kondiksessa, vakuuttaa EIF:n urheilutoimenjohtaja Peter Haglund.

– Muut kriteerit meillä on kaikki täytetty. Kaikkea ei vain ehdi saamaan samaan valmiiksi tällaisella aikataululla, hän toteaa uuden katsomon rakentamisesta.

Tekonurmi ja valaistus kriittisimmät

Lähes miljoonan euron ensivaiheen kokonaispotista 750 000 euroa on kohdennettu tekonurmikentän uusimiseen ja 150 000 euroa uuden pääkatsomon suunnitteluun sekä uuden valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi tv-tuotannon vaatimuksien täyttämiseen on varattu 50 000 euroa.

Keskuskentän tekonurmen kustannukset muodostuvat itse nurmimaton ja pohjatöiden lisäksi sen lämmitys- ja kastelujärjestelmän rakentamisesta.

Raaseporin kaupunginvaltuusto äänestää hallituksen esityksestä kokouksessaan tulevana maanantaina 13.11. Haglund uskoo esityksen menevän läpi valtuustossa.

– Kaupunki hengittää nyt jalkapalloa. Täällä on sellainen paine päällä, että heillä on vähän vaikea tehdä muuta kuin myönteistä päätöstä, Haglund uskoo.

– Mutta emme me mitään isoa stadionia rupea rakentamaan. Kyllä me menemme maltillisesti. Haluamme sen samaan, idylliseen paikkaan, hän jatkaa.

Kentän tekonurmen uusiminen oli EIF:n lisenssihakemuksen kannalta kiireisin kohta. Aiempi ei olisi täyttänyt Euroopan jalkapalloliiton Uefan määräyksiä, joita Veikkausliiga on sitoutunut noudattamaan.

Katsomosuunnitelmaan Uefan rahaa?

Mitään uutuuttaan kiiltävää areenaa ei Tammisaareen voida kevääseen mennessä saada aikaiseksi, joten katsomovaatimusten täyttämiseen EIF hakee liigalisenssikomitealta jatkoaikaa.

Lisenssikriteereissä on nostettu esiin katetut katsomopaikat 1 500 katsojalle. Keskuskentän nykyisen pääkatsomon alla on nykyisillään tilaa vain noin 200 katsojalle ja kaikkiaan kentälle mahtuu enimmillään 1 000 henkeä.

Kaupunginhallitus varasi maanantain kokouksessaan 400 000 euroa vuonna 2025 aloitettavaan katetun katsomon rakentamiseen. Merkittävä osa kokonaisrahoituksesta pyritään hankkimaan Uefan niin kutsutun Hat Trick -avustuksen kautta.

Vertailukohdaksi kaupunginhallitus on ottanut Turun Veritas-stadionin tänä vuonna valmistuneen 1000 istumapaikan katsomolaajennuksen, johon Uefa myönsi 892 000 euron avustuksen.

Tammisaaressa toteutustapaan on vielä useampia vaihtoehtoja, joita sanelevat osittain rajalliset mahdollisuudet suunnista, joihin kenttää voitaisiin laajentaa.

– Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona on katsomon rakentaminen kentän lyhyeen päätyyn tai katoksen rakentaminen kenttää ympäröivän nykyisen katsomon päälle, kaupunginhallitus toteaa esityksessään.

Pikkukaupungin ylpeys

Vajaan 28 000 asukkaan Raaseporissa olosuhteiden ja seuran kehittäminen on tehtävä maltillisesti, sillä nopea putoaminen takaisin toiselle sarjaportaalle, nykyiseen Ykkösliigaan vaanii nousijaseuraa jo kulman takana.

EIF:lle olisi kuitenkin ollut kaupungin futisbuumista huolimatta taloudellisesti mahdotonta pelata missään muualla kuin Tammisaaressa. Myös nykyisten Veikkausliigaseurojen ahdinko on hyvin tiedossa.

– Meillä ei ole ketään, joka maksaa viulut, jos menee päin p:tä, Haglund sanoo suoraan.

EIF ottaa taloudellisen riskin kantamalla vastuunsa olosuhteiden parantamisesta, mutta myös seuran kehittämisessä liigavaatimusten tasalle on tehtävä satsauksia.

– Se on ollut ihan myönteistä, Haglund toteaa tilanteesta yhteistyökumppanien hankkimiseksi.

– Ne yritykset satsaavat, jotka ovat olleet tässä koko ajan mukana. Ja sitten tulee vielä uusia.

– Valmennuspuolella mentiin aika kapealla ringillä. Sinne tulee lisää (henkilöitä) ja voi olla, että tulee konttoripuolelle vähän apua, Haglund ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat