Seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn Aku Hirviniemen puolustus: "Karski huumori ei vastannut sitä, miten hänet julkisuushahmona muistettiin"

0:57
Aku Hirviniemi vapautettiin syytteistä käräjäoikeudessa. Nyt asiaa puidaan hovioikeudessa.

Näyttelijätähti Aku Hirviniemen oikeudenkäynti seksuaalisesta ahdistelusta jatkuu keväällä hovioikeudessa. Hirviniemen puolustus katsoo, että kyse oli lähinnä 17-vuotiaiden tyttöjen lapsuuden ihannoinnin kohteeseen liittyneiden mielikuvien murtuminen "karskin huumorin" seurauksena, ei rikoksista.

Tapahtumahetkellä 34-vuotias Hirviniemi oli ollut yöllä kello yhden ja kahden välillä mennyt päihtyneenä kotinsa lähellä olleelle parkkipaikalle puhumaan siellä olleille kahdelle skootterein liikkeellä olleelle 17-vuotiaalle tytölle ja kutsunut heidät kotiinsa. Oikeudessa puitiin sitä, oliko asunnossa tapahtuneissa kosketuksissa ja puheissa kyse seksuaalisesta ahdistelusta.

Syyttäjä valitti tuomiosta

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Käräjäoikeuden mukaan ei ollut varmuudella pääteltävissä, että mainitut tilanteet olisivat olleet seksuaalissävytteisiä. Oikeuden mukaan tytöt reagoivat Hirviniemen toimiin keskimääräistä ihmistä herkemmin ja voimakkaammin.

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta ja vaati Hirviniemelle 80 päiväsakon rangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Hänen mukaansa Hirviniemen käytöksen ahdistavuudesta tai ärsyttävyydestä kertoo osaltaan se, että tytöt olivat soittaneet hänen toiminnastaan hätäkeskukseen. Syyttäjän mielestä Hirviniemi teoin ja seksuaalissävytteisin puhein syyllistyi rikoksiin. Syyttäjän mukaan tilannetta ei oltu arvioitu kokonaisuutena.

”Ei vastannut sitä koomikkohahmoa, joka heidän mielissään eli”

Hirviniemen puolustus kyseenalaistaa hovioikeuteen toimittamassaan vastauksessa, onko Hirviniemen käsi tosiasiassa "vaeltanut" toisen tytön takapuolella. Lisäksi puolustus kyseenalaistaa tyttöjen ahdistuneisuuden tai järkytyksen tapahtuneesta.

– Asianomistajien kertomuksista nousee esille päällimmäiseksi se, että he olivat hämmentyneitä siitä, että heidän lapsuudessaan ihannoimansa julkisuushahmo (Putous-ohjelmasta) ei vastannutkaan tänä päivänä sitä koomikkohahmoa, joka heidän mielessään eli, puolustus kirjoittaa kirjelmässään päihtyneen Hirviniemen kohtaamisesta.

– He olivat lähinnä hämmentyneitä, joka liittyi todennäköisesti siihen, että vastaajan karski huumori ei vastannut sitä, miten he hänet julkisuushahmona lapsuusvuosiltaan muistivat.

Puolustus kyseenalaisti syytteen noston ylipäänsä

Puolustus myös kyseenalaisti syyttäjän syyte-oikeuden käytön, jolla se omatoimisesti nosti syytteen Hirviniemeä vastaan.

– Kyse on vain hieman täysi-ikäisyyttä vailla olevista asianomistajista, jotka selvästi ovat ilmaisseet, etteivät he halua sitä, että asian käsittely viedään oikeuteen.

Myös Aku Hirviniemen puolustus valitti päätöksestä. Se vaatii, että Hirviniemen oikeudenkäyntikulut korvataan täysimääräisinä.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.