Sekava asianajaja tunkeutui asuntoon ja uhkaili tappamisella – kotoa löytyi laiton kivääri ja ladattu revolveri patjan alta

Juristi menetti oikeutensa toimia asianajajana toikkaroituaan sekavassa tilassa vieraiden ihmisten asunnossa. Samassa yhteydessä hänen asunnostaan löydettiin laiton ampuma-ase.

Asianajajaliiton jäsenyydestä erottamiseen johtaneet tapahtumat sattuivat toukokuussa vuonna 2017. Mies oli ensin sekavissa olosuhteissa lähestynyt 9-vuotiasta, ulkona leikkinyttä tyttöä ja suusanallisesti uhannut tätä puhumalla aseista englanniksi.

Tunkeutui asuntoon uhoamaan aseilla

Tytön paettua paikalta oli mies siirtynyt eräälle asunnolle ja kävellyt luvatta sisään asunnon haltijan avattua oven. 

Asunnossa sekavanoloinen mies ei ollut suostunut poistumaan lukuisista pyynnöistä huolimatta, vaan oli muun muassa istunut lattialla, uhonnut tappelulla, uhannut kahta asunnossa ollutta aikuista tappamisella ja puhunut omistamistaan aseista. Asunnossa oli myös lapsia.

Lopulta mies saatiin asunnosta työntämällä ja ohjaamalla.

Laiton ase ja ladattu revolveri sängyssä

Poliisi otti miehen kiinni ja löysi asunnosta luvattomasti hallussa pidetyn Sako-kiväärin. 

Lisäksi asunnosta löytyi liian löperösti säilytettyjä luvallisia ampuma-aseita. Asunnossa olleet kivääri ja haulikko olivat säilytyspusseissaan teknisen tilan nurkassa. Lisäksi mies säilytti ladattua revolveria vuoteensa patjan välissä.

Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia 9:00
Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia.

Selitti toimiaan työuupumuksella

Mies itse kiisti valtaosan syytteistä ja kertoi, että hänen toimintansa taustalla oli työuupumusta ja stressiä sekä mahdollisesti sitä, että hänen aiempina päivinä käyttämänsä tuttavan lääkkeet olivat muuttaneet alkoholin vaikutusta. Hän myös kertoi saaneensa aiemmin uhkaavia viestejä tuntemattomalta taholta. 

Aseista hän totesi, että luvaton ase on hänen isänsä vanha ase, johon kantolupa oli jäänyt hankkimatta.

Käräjäoikeus olisi jättänyt miehen tuomitsematta lapsen uhkailusta, mutta Helsingin hovioikeus tuomitsi vuonna 1967 syntyneen miehen lopulta kolmesta laittomasta uhkauksesta, kotirauhan rikkomisesta, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Asianajajaliitto erotti

Hovioikeus teki päätöksensä vuonna 2021. Sen johdosta Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunta päätti vuonna 2022 erottaa miehen liiton jäsenyydestä, minkä johdosta hän ei enää voi toimia asianajajana. Liiton mukaan miehen toiminta oli omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa. 

Mies valitti päätöksestä hovioikeuteen. Hän halusi tuoda esille hänen harjoittaneen asianajotointa moitteettomasti uransa aikana, vaikka kärsikin vakavasta työuupumuksesta. 

Hovioikeus kuitenkin jakoi valvontalautakunnan kannan ja piti tässä kuussa antamassaan päätöksessä lautakunnan päätöksen voimassa. Se piti miehen toimintaa sellaisena, että se oli omiaan alentamaan luottamusta asianajajakuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat