Sebastian Vettelin haistattelutemppu tasoitti tietä Max Verstappenin mestariteokselle – Valtteri Bottaskin mukana F1-kauden kohahduttavimmissa tapauksissa

F1-kauden 2019 viimeinen osakilpailu ajetaan Abu Dhabissa tulevana viikonloppuna. MTV Urheilu on kerännyt yhteen kuninkuusluokan värikkään vuoden kuumimpia puheenaiheita ja parhaita hetkiä.

Lewis Hamiltonin ja Mercedeksen maailmanmestaruudet ovat jo varmistuneet ennen Abu Dhabin kisaa. Mercedeksen Valtteri Bottas on lisäksi varmasti kuskien sarjan kakkonen, mutta Red Bullin Max Verstappen ja Ferrarin Charles Leclerc taistelevat vielä kolmospaikasta. 

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Kauden päättävä Abu Dhabin GP suorana 29.11.-1.12.
Pe: 1. harjoitukset klo 10.55, 2. harjoitukset klo 14.55
La: 3. harjoitukset klo 11.55, aika-ajot klo 14.55, ennakkotunnelmat klo 14.00
Su: Abu Dhabin GP klo 15.05, ennakkotunnelmat klo 14.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Australian GP: Bottas ja Räikkönen haistattelevat epäilijöille heti alkukaudesta

F1-kauden alla suomalaishuomio oli kahdessa asiassa: pystyykö Bottas vastaamaan talitoverinsa Hamiltonin vauhtiin Mercedeksellä ja pystyykö Alfa Romeo tarjoamaan Kimi Räikköselle auton, jolla taistella pisteistä? Näihin kysymyksiin saatiin vastaus heti Australiassa. 

Bottas haastoi heti Hamiltonin aika-ajoissa – ja on taistellut britin kanssa tasaisesti paalupaikoista koko kauden – ja kisassa nähtiin upea suomalaissuoritus: lähdöstä kärkeen, karkuun ja MM-sarjan johtoon kilpailun nopein kierros taskussa! Bottas painotti uutta tulemistaan vielä haistatteluilla, mutta viiden peräkkäisen kahden joukkoon sijoittumisen jälkeen tullut kehnompi jakso oli liian raskas isku mestaruushaaveille. Hamilton vie pisteet 113-68 kuudessa GP:ssä ennen kesätaukoa ja homma oli selvä.

Räikkönen puolestaan napsi pinnoja neljässä kisassa heti kauden alkuun, ja sai näyttämään tallitoverinsa Antonio Giovinazzin aloittelijalta. Tilanne on tasoittunut kauden mittaan, ja kun Alfa Romeo päätti vielä huonon jaksonsa Brasilian GP:n sijoilla 4 ja 5, ensi kausi näyttää melko valoisalta.  


Kanadan GP: Hamilton voittoon, rangaistu Vettel kiehuu

Alkukaudella Ferrari pystyi haastamaan Mercedeksen vain satunnaisesti. Yksi näistä kerroista tuli Kanadassa, kun Sebastian Vettel ylsi paalulle ennen Hamiltonia. Ferrari-tähti Vettel hallitsi myös kisaa, mutta ajovirhe 48. kierroksella kostautui: Vettel pysyi kärjessä, mutta tuomaristo katsoi, että saksalainen palasi radalle Hamiltonin eteen varomattomasti ja rankaisi tätä viiden sekunnin aikasakolla. Hamilton nousi ykköseksi ruutulipun heilumisen jälkeen, mitä Vettel ei sulattanut lainkaan. 

– En pysy rauhallisena. Tämä ei ole reilua. Tämä ei ole reilua. Olen vihainen. Ja minulla on oikeus olla vihainen. En välitä, mitä ihmiset sanovat, Vettel puhisi tiimiradioon sen jälkeen, kun tallipomo Mattia Binotto oli rauhoitellut saksalaista. 

Itävallan GP: Leclerc vs. Verstappen – enne tulevasta vuosikymmenestä?

Vettel-Hamilton-tilanne aiheutti sen, että tuomariston päätökset olivat jatkossa entistä tarkemman syynin alla. Red Bullin hollantilaistaituri Verstappen pisti sääntönikkarit koville tallinsa kotiradalla, kun hän nousi huonon starttinsa jälkeen huikaisevaan voittoon.

Verstappen ohitti kisan loppupuolella Vettelin ja Bottaksen, minkä jälkeen hän syöksyi Leclercin kimppuun voittotaistoon. Ykköstilan hollantilainen otti röyhkeällä liikkeellä, jonka päätteeksi kaksikon autot kolahtivat yhteen. Tuomaristo pysyi hiljaa, kun valtava oranssiasuinen faniarmeija hurrasi sankariaan. Ja hyvä niin, sillä Verstappenin ohituskavalkadi on yksi kauden kohokohtia ja hyvin todennäköisesti myös enne tulevasta – Verstappenista ja Leclercistä nimittäin odotetaan tulevaisuuden mestareita, seuraavan vuosikymmenen taisteluparia.  


Saksan GP: Mercedeksen pelleshow Netflixin kameroiden edessä

F1-sarjan valtatalli Mercedes tuli kotikisaansa ja samalla 125-vuotisjuhliinsa voimiensa tunnossa, olihan se voittanut kauden kymmenestä GP:stä yhdeksän (ja näistä seitsemäs vielä kaksoisvoittoja). Lisäväriä viikonloppuun toivat Netflixin kamerat, kun tuotantoyhtiö kuvasi toista kautta suosittuun Drive to Survive -dokumenttisarjaansa. Aika-ajoja Mercedes vielä hallitsi (Hamilton paalulle, Bottas 3:s), mutta kisassa sirkus tuli kylään. 

Hamilton pyörähti kisassa kahdesti ulos radalta ja selviytyi jämäpisteillä vain Alfa Romeon saamien rangaistusten ansiosta. Bottas taisteli sateen vaikeuttaman kilpailun lopussa vielä palkintosijasta, mutta jysäytti Mersunsa ratavalliin ja keskeytti. Tämä oli kova isku mestaruudesta ja jatkosopimuksesta ajaneelle suomalaiselle, mutta myös tallipomo Toto Wolffille, joka takoi nyrkkiään pöytään varikolla. Kaiken kukkuraksi koko Mercedeksen tiimi oli pukeutunut vuoden 1954 tyyliin yhtiön liityttyä F1-sarjaan tuonna vuonna. Pelleshow sai ansaitsemansa lopun, minkä myös Wolff tunnusti.  


Belgian GP: Ferrarin vastaisku kesätauon jälkeen

Mercedeksen mestaruudet olivat käytännössä pankissa, kun F1-sarja siirtyi kesätauolle elokuussa. Maranellossa kuitenkin selkeästi päätettiin kesällä, että syyskaudella laitetaan haisemaan. Belgiasta alkanut kuuden paalupaikan putki (näistä viimeinen irtosi Verstappenin rangaistuksen jälkeen) sekä kolmen voiton ja yhteensä seitsemän palkintosijan saldo ovat paras vastaus Mercedeksen ylivoimaan koko hybridiajalla. Ferrarin nousu on herättänyt epäilyksiä, ja jopa suoria syytöksiä, minkä takia kansainvälinen autoliitto FIA tutkii tällä hetkellä sarjan voimatallin mekaanisia ratkaisuja

Ferrarin vastaiskun keihäänkärkenä on toiminut 22-vuotias Leclerc, joka on osoittanut seitsemällä paalupaikallaan ja kahdella voitollaan olevansa punaisten tulevaisuus. 


Lue myös:

    Uusimmat