Belgian GP:n topit ja flopit: Traagiselle viikonlopulle ikimuistoinen päätös – Charles Leclercin ympärillä suuren kuljettajan aura

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Charles Leclerc ajoi Belgiassa ensimmäisen GP-voittonsa surullisissa tunnelmissa.

Leclerc nosti Ferrarin takaisin kisavoittojen kantaan pidettyään Mercedeksen Lewis Hamiltonin takanaan trillerimäisillä viimeisillä kierroksilla. Valtteri Bottas oli kolmas ennen Sebastian Vetteliä.

Kimi Räikkösen kisa mureni heti alussa osumassa Max Verstappenin kanssa. Alfa Romeon kuski oli lopulta 16:s.

TOPIT:

1. Charles Leclerc

22-vuotias monacolainen teki esityön ensimmäiselle kisavoitolleen jo aika-ajossa, jossa hän otti paalupaikan mykistävällä 0,6 sekunnin marginaalilla tallikaveriinsa Sebastian Vetteliin. Tämän jälkeen viikonloppu muuttui traagiseksi Leclercin hyvän ystävän Anthoine Hubertin saatua surmansa Formula 2 -kisassa samaan aikaan, kun F1-kuskit jakoivat tavalliseen tapaan haastatteluita päivän päätteeksi. Sunnuntaiaamuna Leclerc oli elämänsä kisaan valmistautumisen sijaan tukemassa Hubertin äitiä, kun moottoriurheiluperhe kokoontui yhteen muistamaan menehtynyttä kuskia. Näistä lähtökohdista kisalle toivottiin vain yhtä voittajaa, ja Leclerc selvitti vaikean päivän maagisesti. Formula 2 -mestaruutensa aikaan Leclerc toipui sekä isänsä että kuin isoveljenään pitämänsä Jules Bianchin kuolemista. Hän on kokenut nuoreksi hyvätaustaiseksi ihmiseksi todella kovia menetyksiä. Ehkä senkin takia hänen ympärillään näkyy jo suuren kuljettajan aura.

2. Lewis Hamilton

Mercedes sai vaikeaksi tiedetystä viikonlopustaan irti loistavan tuloksen, joka olisi voinut viimeisellä kierroksella kirkastua jopa Lewis Hamiltonin kisavoitoksi. Viimeinen iskunpaikka meni kuitenkin mestarilta ohi Antonio Giovinazzin ulosajon takia. Perinteiseksi tapahtumakuluksi muodostunut järjestys toteutui jälleen, kun ensin Hamilton kyseenalaisti jälleen vähän turhaan Mercedeksen tekemän taktiikan ja teki sitten loistavaa jälkeä kuroakseen eron kiinni. Tämä tuloksentekokone toimii kesätauon jälkeenkin loistavasti, vaikka Ferrari onkin ottanut moottoripuolella etumatkaa Mercedekseen nähden.

3. Valtteri Bottaksen tulevaisuus

Suru-uutisten ja tunnevyöryjen jälkeen tuntuu jotenkin kaukaiselta, että torstaina nähtiin koko kauden mielenkiintoisin siirtouutispäivä. Valtteri Bottas sai vuoden jatkosopimuksen Mercedekselle, mutta oikeastaan vielä suurempi uutinen oli Esteban Oconin siirto kokonaan pois Mersulta ja kahdeksi vuodeksi Renault’lle. Tämä nostaa Valtterin jälleen oman kohtalonsa herraksi, sillä tiimi on selvästi päättänyt satsata nuorukaisen sijasta häneen – ellei sitten Mersulla ole jo tehty päätöksiä joko George Russellin nostamisesta tai salaista aiesopimusta Max Verstappenin hankkimisesta kaudelle 2021...

4. Alexander Albon

Oli oikeastaan todellinen onni Albonille, että Hondan moottoripäivitys toi hänelle lähtöruuturangaistuksen heti ensimmäiseen Red Bullin kisaansa. Se vei brittiläis-thaimaalaiselta kuskilta suurimman tulospaineen pois, minkä myötä hän teki vakuuttavaa työtä noustessaan 17. ruudusta aina viidenneksi asti. Lopun ohitus Daniel Ricciardosta oli juuri sitä, mitä Red Bull turhaan toivoi Pierre Gaslylta koko alkukauden.

5. Daniil Kvjat

Jäätyään sivustakatsojaksi Red Bullin suuressa kuskijärjestelyssä Kvjat ilmoittautui jälleen mukaan taisteluun vuoden 2020 ajopaikasta. Pieleen menneen aika-ajon jälkeen venäläinen toi lopulta seitsemännellä sijallaan kuusi pistettä tiimilleen Toro Rossolle.

FLOPIT:

1. Max Verstappen

Belgiassa Red Bullin piti pystyä Verstappenin laskujen mukaan taistelemaan ainakin Mercedestä vastaan, mutta eipä siitä juuri taistelua syntynyt. Näyttäisi siltä, että tiimi saa jo suunnata katseita Monzan ohi Singaporeen. Eri asia kuitenkin on se, miten Verstappen itse tyri oman kisansa. Niin kypsästi koko vuoden ajanut hollantilainen syyllistyi pitkästä aikaa todella lapselliseen virheeseen yritettyään väkisin Kimi Räikkösen ohi ykkösmutkan sisäpuolelta. Eikä edes tunnustanut omaa virhettään, vaan sanoi vain, ettei syytä tästä Kimiä!

2. Antonio Giovinazzi

Jos alkukauden suoritukset ovat olleet tahmeita, niin nyt tuli sitten oikein kunnon moka. Viimeisellä kierroksella seinään ja pari MM-pistettä kankkulan kaivoon. Huhut Marcus Ericssonin saapumisesta Belgiaan liitettiin automaattisesti siihen, että ruotsalainen olisi tulossa korvaamaan Giovinazzia. Ei hänen asemansa Ferrarin kehityskuskina sentään näin heikko Alfa Romeolla ole, mutta loputtomiin ei kummankaan yhtiön kärsivällisyys tätä kestä.

3. Renault

Moottorirangaistukset veivät hyvät lähtöasemat Daniel Ricciardon ja Nico Hülkenbergin otettua aika-ajosta kuutos- ja seiskasijat eikä kisassa kulkenut taas mihinkään. Lisäksi McLarenin Lando Norrisin loistopäivä meni pilalle Rellun moottorin haihdutettua tehot viimeiselle kierrokselle lähtiessä.

4. Haas

Miten voi olla mahdollista, että uudella Ferrari-moottorilla suoranopeudet ovat emoaluksella suvereenia luokkaa, mutta samalla koneella ajava Haasi ei pääse sillä mihinkään?

Lue myös:

    Uusimmat