Brasilian GP:n topit ja flopit: Lewis Hamilton ei pysähtynyt edes kyseenalaisiin temppuihin – Valtteri Bottaksen jakama kritiikki paikallaan

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Mercedeksen Lewis Hamilton nousi huimalla tavalla sunnuntain Brasilian GP:n voittoon, vaikka hän lähti liikkeelle vasta kymmenennestä ruudusta. Hamilton oli Brasiliassa ylivertaisella tasolla.

Britin viikonloppu sai sysimustan alun, kun hänen perjantain aika-ajosuoritus hylättiin autosta löytyneiden laittomuuksien takia. Tämän myötä Hamiltonin piti lähteä lauantain sprinttikilpailuun joukon hänniltä.

Sieltä hän nousi peräti viidenneksi. Ja mikä tärkeintä: 24 kierroksen aikana.

Sunnuntaina Hamiltonin lähtöruutu oli viisi pykälää heikompi moottorirangaistuksen takia. Vain muutaman kierroksen jälkeen Hamilton oli kuitenkin noussut jo kolmanneksi.

Hamilton kävi kuohuttavan voittotaistelun Red Bullin Max Verstappenia vastaan. Siinä britti oli vahvempi.

TOPIT

Lewis Hamilton

Edes 0,2 millimetrin hylkäys tai kyseenalaiset temput eivät pysäyttäneet Hamiltonia. Ensin majesteettinen nousu lauantain sprinttikilpailussa ja toinen ihmeveto sunnuntain kisan alkuun. Tuore moottori siivitti Hamiltonin mykistävälle tasolle. Hamiltonin sunnuntain ajo oli yksi F1:n lähivuosien ylivertaisimmista suorituksista. Rohkeita ohituksia ja pää koko ajan ylhäällä, vaikka Max Verstappen meinasi ajaa hänen kylkeensä. Aika-ajokäänteen jälkeen vaikutti jo siltä, että Hamiltonin MM-haaveet valuvat viemäristä alas. Vielä mitä.

Hamilton: "Tämä oli yksi hauskimpia kisoja pitkään aikaan"

Valtteri Bottas

Bottaksen viikonloppu kääntyi vahvasti positiivisen puolelle jo lauantaina, kun hän otti kaiken irti Mercedeksen hyökkäävästä taktiikasta. Loistava lähtö ja röyhkeästi Verstappenin edelle. Sunnuntaina näytti jo pahemmalta, kun Bottas taipui sekä Verstappenille että Sergio Perezille ensimmäisellä kierroksella. Onni oli tällä kertaa suomalaisen puolella, kun juuri oikeaan kohtaan tullut virtuaalinen turva-auto nosti suomalaisen Perezin edelle. Suomalainen kritisoi ääneen Mercedeksen erikoista varikkotaktiikkaa. Hän veti kovan seoksen renkailla vain 11 kierroksen mittaisen vedon. Toisenlainen lähestymistapa olisi voinut tuoda hänet jopa lähemmäs Verstappenia.

Brasilian GP:n startti: Valtteri Bottas joutuu antautumaan molemmille Red Bull -kuskeille

Formulastudio analysoi Bottaksen kisan

Bottas: "Ensimmäinen kierros oli vähän katastrofi, mutta en antanut periksi"

Ferrari

Ferrarin Carlos Sainz oli yksi lauantain sprinttikilpailun säväyttäjistä. Espanjalainen nousi parhaimmillaan jopa Max Verstappenin eteen toiseksi. Kolmen kärkeen yltäminen takasi hänelle loistoasetelmat sunnuntain kisaan. Mercedeksen ja Red Bullin vauhti oli liikaa, mutta Ferrari varmisti viikonlopun ison onnistumisen niin sanotun muun joukon ykkös- ja kakkossijoilla. Ferrari repii nyt eroa McLareniin valmistajien MM-sarjan kolmospaikalla. Siinä pysyminen on Maranellon punaisille loppukauden kirkkain tavoite.

Lando Norris

Norris osoitti osaamistaan Brasilian kisassa, kun hän tipahti ensimmäisen kierroksen Sainz-osuman jälkeen joukon hännille ja nousi silti pistesijoille. Vaikka yksi piste ei paljoa lohduta, on se silti jotain. Kymmenen pykälän kiri autolla, joka ei ollut läheskään yhtä kilpailukykyinen kuin mitä se on ollut useissa kisoissa. Ei huono suoritus tuoreelta syntymäpäiväsankarilta.

VÄLIMALLI

Max Verstappen

Verstappen oli pitkään kiinni jättipotissa, kun hän ohitti Bottaksen lähdössä ja paineli kärjessä. Härskit peittely-yritykset nostattavat otsikoita vielä tulevien päivien aikana. Verstappen joutui kisan jälkeen toteamaan Red Bullin kannalta kitkerän faktan: vauhti ei riittänyt Hamiltonia vastaan. Verstappen oli viikonlopun hämmentäjä, perjantain takasiipisörkkimisillä ja sunnuntain ulosajattamisliikkeillään. Nyt Verstappenin pitää miettiä, että miten hän pystyy pitämään tulisieluisen jahtaajan, Hamiltonin takanaan. Se ei ole helppo tehtävä. Hamilton on ärsytetty karhu.

Max Verstappen työntää Lewis Hamiltonin härskisti ulos radalta

Lewis Hamilton ohittaa Max Verstappenin ja siirtyy kisan kärkeen

Brasilian GP:n kärkikolmikon kommentit

Verstappen: "Tein kaiken minkä pystyin"

Sergio Perez

Perez on päässyt paremmin ja paremmin kiinni Red Bullin autoon ja koko tallin toimintaan, mutta. Vaikka Perez väläytteli Brasilian kisassa muun muassa Valtteri Bottakseen kohdistuneella ohituksella ja periksiantamattomuudellaan Lewis Hamiltonia vastaan, jäi lopputulosten osalta kysymysmerkkejä ilmoille. Perez oli kärkijoukon heikoin lenkki, enkä hän pystynyt enää kirimään Bottasta kiinni, kun suomalaisella kävi tuuri varikkopysähdysten yhteydessä. Se pieni, viimeinen sysäys puuttuu.

Kimi Räikkönen

Räikkösen viikonloppu näytti synkältä lauantain sprinttikilpailun jälkeen, kun hän osui ohitusyrityksen yhteydessä tallikaveriinsa Antonio Giovinazziin. Räikkönen ei paljoa noussut joukon hänniltä ja lähtöpaikka oli vasta 18:s. Alfa Romeo teki muutoksia Jäämiehen autoon, mikä auttoi. Suomalainen teki komean nousun sijalle 12. Silti suomalaisen viikonloppu oli hyvin kaksijakoinen.

Kimi Räikkönen ja Mick Schumacher törmäyskurssilla – saksalaisen etusiipi jää matkan varrelle

Formulastudio analysoi Räikkösen kisan

Räikkönen: "Auto ainakin toimi paljon paremmin"

FLOPIT

Tuomaristo

On syytä ihmetellä, miksi Red Bullin Max Verstappenia ei rangaistu erittäin härskeistä peittoliikkeistä, joita hän teki Lewis Hamiltonille. Verstappen ei edes yrittänyt kääntää kunnolla mutkaan, vaan hän meinasi osua Hamiltoniin, joka joutui samalla tavalla ulos radalta. Oikeus ja kohtuus pitäisi muistaa, vaikka meneillään on tulisieluinen MM-taisto. 0,2 millin sääntörike perjantaina tuotti hylkäyksen, mutta tarkoituksellinen ulosajattaminen ja kolarivaaran aiheuttaminen ei tuottanut mitään sunnuntaina. Missä linja?

Asiantuntijalta painavaa kritiikkiä kohauttaneesta voittotaistosta: "Tuomaristo on epävarma, mitä pitäisi tehdä"

Antonio Giovinazzi

Kun ei vain lähde. Alfa Romeo -kuljettajasta Antonio Giovinazzista paistaa läpi se, että hän on saanut tietää kohtalonsa, eli sen, ettei hän saa jatkoa Alfalta. Giovinazzilta nähdään nyt viikonlopusta toiseen keskinkertaisia suorituksia ja joukon hännillä ajelua. Räikkösen autoa muutettiin sunnuntain kisaan, mutta silti hän lähti huomattavasti kauempaa liikkeelle. Ja lopputuloksissa Räikkönen oli pari pykälää ylempänä kuin italialaiskuski. Ei tää ny näi voi mennä.

Lue myös:

    Uusimmat