Näkökulma: Mistä päättyvä F1-kausi tullaan muistamaan? Räikkösen kyky olisi voinut säästää Vettelin pettymykseltä

Formula ykkösten kausi 2018 ajetaan päätökseen Abu Dhabissa tulevana viikonloppuna. Lewis Hamiltonin viidennen maailmanmestaruuden lisäksi vuosi tullaan muistamaan muun muassa Sebastian Vettelin virheistä, Kimi Räikkösen upeista Ferrari-jäähyväisistä ja hullusta kesätauosta, kirjoittaa MTV Sportin Ossi Karvonen.

MAINOS

F1-kauden päättävä Abu Dhabin GP viikonloppuna C Morella!

Perjantai: Harjoitukset klo 10.55 ja 14.55.
Lauantai: Harjoitukset klo 11.55, aika-ajo klo 14.55
Sunnuntai: Abu Dhabin GP klo 15.00, ennakkotunnelmat klo 13.30!

C Moren sivulle pääset tästä

Pääkuvan videolla hetket, joista F1-kausi tullaan muistamaan.

Alla listaa päättyvän F1-kauden puheenaiheista.

Mestarillinen Lewis Hamilton

Brittitähti on uransa viidennen mestaruuden ansainnut. Mercedes-kuljettaja hallitsi Ferrarin heittämän haasteen viileästi ja virheettömästi. Hamilton keskeytti Itävallassa tekniseen vikaan, mutta muissa kilpailuissa hän on jäänyt vain kolmesti palkintokorokkeen ulkopuolelle (sijoille 4-5). Voittoja on kertynyt kymmenen.

Varsinkin Hamiltonin tarjoama tyrmäysisku kesätauon molemmin puolin hämmästytti – hän voitti kahdeksan kisan mittaisen jakson aikana peräti seitsemän GP:tä. Mukaan mahtuivat myös Ferrarin vahvoiksi kisoiksi ennustettujen Unkarin ja Singaporen ykköstilat. 

Nyt Hamilton on MM-titteleillä mitattuna Juan Manuel Fangion rinnalla, mutta tällä hetkellä tuntuu, että seitsemän mestaruutta voittaneen Michael Schumacherin saavutuksetkin ovat Hamiltonin ulottuvilla.  

Video: Pitstop teki lokakuussa selkoa syistä Hamiltonin ylivoiman takana. Juttu jatkuu alla.

Impulsiivinen Sebastian Vettel

Ratkesiko Hamiltonin ja Vettelin välinen mestaruustaisto lopulta Mercedeksen voittoon auton kehittämiskilvassa? Tai Mercedeksen varmoihin, rutiininomaisiin – ja ennen kaikkea Ferraria kypsempiin – taktisiin ratkaisuihin? Oli miten oli, Ferrarin ykköskuski Vettel tuhosi MM-saumojaan lahjakkaasti myös omalla suorittamisellaan.

Virheiden lista tuntuu jälkikäteen hengästyttävältä – Saksan GP:n nolo keskeyttäminen ylivoimaiselta johtopaikalta, osuma Bottakseen Ranskassa ja useammat virheet Japanin viikonloppuna, vain muutamia mainitakseni.

Ja nousi Vettel otsikoihin myös mestaruuden jo ratkettua Hamiltonille, kun hän törttöili auton punnitsemistilanteessa kesken Brasilian GP:n aika-ajojen. Saksalaisen on syytä laskea kierroksia kypäränsä sisällä, jos hän mielii taistella mestaruudesta ensi vuonna.

Videolla toimittaja Jani Uotilan selvitys Vettelin virheistä kaudella 2018. Juttu jatkuu alla.

Tuloksentekijä Kimi Räikkönen

Jos Vettelin suoritukset ovat olleet kauden aikana vaihtelevia ja ajoittain impulsiivisia, Räikkösen ajamista voi luonnehtia viileän varmaksi ja tasaiseksi. Räikkönen on napannut peräti 12 palkintosijaa, mikä sivuaa suomalaisen ennätystä mestaruuskaudelta 2007, ja vain Hamilton on pystynyt tänä vuonna parempaan.

Välillä Räikkösen ajaminen on ollut ehkä turhankin varmistelevaa, mutta se on tuonut tasaisesti tulosta. Jos Räikkösellä ei olisi saldossaan kolmea keskeytystä – joita ei voi laittaa hänen piikkiinsä – ja hän olisi saanut Ferrarin taktisissa ratkaisuissa tasapuolisempaa kohtelua, hän uhkaisi tosissaan 51 pinnaa edellä olevaa tallitoveriaan. Ja mihin Vettel olisikaan yltänyt, jos hän olisi saanut pienen annoksen Räikkösen tasaisuudesta? Mestaruustaistelu olisi todennäköisesti vielä käynnissä Abu Dhabissakin.

Suurimmat virheet Räikkönen on tehnyt aika-ajoissa, jotka ovat olleet hänen heikkoutensa viime vuosina. Niissäkin hän kuitenkin paransi viimeisenä Ferrari-vuotenaan. Kisavoitto Austinista oli hieno muisto Räikköselle, tallille ja faneille suomalaissuosikin Ferrari-jäähyväisissä.  

Videolla Räikkösen voittotunnelmia Austinista Maamme-laulun soidessa. Juttu jatkuu alla.

Max Verstappen – tohtori Jekyll ja herra Hyde

Hollantilaistähden kausi on ollut erittäin kaksijakoinen, monellakin tapaa. Alkukaudella hän teki paljon virheitä ja myös runsas epäonni Red Bull -auton tekniikan kanssa söi tuloksia. Red Bull -kuskien keskinäinen kolarointi Bakussa alleviivasi vaikeuksia. Itävallassa tuli voitto osittain Mercedeksen tuplakeskeytyksen ansiosta, mutta kesätauon jälkeen Verstappen on hankkinut huippusijoja omilla ansioillaan ja parantuneen Red Bull -auton avulla.

Unkarin keskeytyksen jälkeen Verstappen on ollut Hamiltonin rinnalla sarjan paras kuljettaja, esimerkkeinä Meksikon kisan voitto ja Brasilian GP:n suvereeni näytös. Brasiliassa nähtiin kuitenkin sitten myös sitä Verstappenin "pimeää" puolta, kun hän kävi kilpailun jälkeen käsiksi Esteban Oconiin, joka taklasi Verstappenin syrjään johtopaikalta.

Verstappen on vähän kuin F1-sarjan Jekyll ja Hyde. Kukaan ei oikein ikinä tiedä kumpi puoli 21-vuotiaasta huippukuskista autoon nousee. Mutta tämä arvaamattomuus on myös iso osa Verstappenin vetovoimaa – osa tykkää, osa ei.

Video: Pitstop-ohjelmassa käsiteltiin Verstappenin ja Oconin välistä kohutilannetta. Juttu jatkuu alla.

Hullu kesä 2018

F1-kauden kesätauko on usein tylsä uutisrintamalla, mutta tänä vuonna isoja otsikoita tuli siitäkin edestä. Jo heinäkuussa tuli varmistukset Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin jatkosopimuksista. Unkarin kisan jälkeen elokuussa paukkui sitten oikein kunnolla: Daniel Ricciardo Red Bullilta Renault'lle, Carlos Sainz Renault'lta McLarenille, Pierre Gaslyn siirtyminen Red Bullille ja Fernando Alonson ilmoitus F1-uran päättymisestä.   

Kun syksyllä tuli vielä muun muassa ilmoitukset Räikkösen ja Charles Leclercin paikkojen vaihdosta, ensi kaudella on paljon mehukasta seurattavaa – niin monessa autossa on nimittäin uusi kuljettaja!

Video: Ricciardo kommentoi Renault-päätöstään medialle Belgian GP:n yhteydessä. 

Lue myös:

    Uusimmat