Saudi-Arabian GP:n topit ja flopit: Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin MM-taistelu sai irvokkaan sivumaun

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi sunnuntain Saudi-Arabian GP:n voittoon. Hamiltonin ja Max Verstappenin voittotaistelu kääntyi äärimmäisen kiihkeäksi. Siihen saatiin myös kyseenalainen sivumaku.

Saudi-Arabian GP:stä tuli kaoottinen saippuaoopperanäytös. Kahdet punaiset liput, yhteensä kolme starttia lähtöruudukosta ja paljon kyseenalaisia tapahtumia.

Mercedeksen Lewis Hamilton menetti ykkössijansa ensimmäisten punaisten lippujen aikana, kun Red Bullin ja Max Verstappenin uhkapeli tuotti tulosta. Hamilton hyökkäsi uusintalähdössä, missä Verstappen päätti oikaista mutkan.

Sama toistui uudelleen, kun Hamilton hyökkäsi. Tästä seurasi tilanne, missä Verstappen yritti päästää Hamiltonin edelleen. Britti hämmentyi ja Verstappen aiheutti jarrutuksella kolarin.

Hamilton onnistui lopulta ohittamaan Verstappenin. Mercedeksen Valtteri Bottas oli kisassa kolmas.

TOPIT:

Lewis Hamilton

Hamilton oli erikoisen viikonlopun kuningas, vaikka prinssiritari Verstappen yritti kammeta häntä valtatuolilta ties minkä näköisillä tempuilla. Verstappenin olisi pitänyt olla lauantaina paalulla, mutta eipä ollut. Hamilton otti kisassa kaksi erinomaista lähtöä, joissa molemmissa hän joko piti ykkössijan hallussaan tai nousi kärkeen. Toki hetkellisesti, kiitos Verstappenin. Hamiltonin hermot kestivät, vaikka Verstappen teki monta kyseenalaista liikettä. Nyt tilanne on tasan ja momentum on Hamiltonin puolella.

Startti: Mercedekset ottavat varman lähdön

Hamilton ajaa Verstappenin perään

Kisan kärkikolmikon kommentit

Hamiltonin suunnitelma kauden huipennukseen: "Yritän vain pitää pääni alhaalla ja tehdä parhaan mahdollisen tuloksen"

Valtteri Bottas

Bottaksen viikonloppuun tuli ylimääräisiä käänteitä jo lauantaina, kun Mercedes joutui vaihtamaan hänen autoonsa toisen moottorin. Sen lisäksi suomalaisen aika-ajosuoritus meinasi katketa tekniseen vikaan. Sunnuntain kisassa Bottas aloitti terävästi, pitäen kakkossijan hallussaan. Uusintalähdössä tullut virhe meinasi maksaa kovaa hintaa, kun Bottas jäi McLarenin Daniel Ricciardon taakse. Mercedeksen Toto Wolffin karjunta siivitti Bottaksen rajuun loppukiriin. Viime metrien ohitus nosti Bottaksen palkintokorokkeelle, mikä käänsi hänen viikonloppunsa vahvasti plussan puolelle.

Bottas saa tallipomoltaan ytimekkään viestin tiimiradiossa: "Hyökkää!"

Formulastudio analysoi Bottaksen kisan

Bottas: "Ei päässyt helpolla tänään"

Esteban Ocon

Bottas ohitti viime metreillä kisan yllättäjänimen Oconin. Alpinen ranskalaiskuski oli valppaana kilpailun ensimmäisessä uusintalähdössä, missä hän hyödynsi Max Verstappenin seikkailut. Palkintokorokepaikka oli haarukassa vielä viimeiselle kierrokselle asti. Kolmospaikan häviäminen sai ranskalaisen katkeraksi. Mutta silti. Ocon oli sunnuntain kisan iso onnistuja. Ranskalainen on väläytellyt tällä kaudella osaamistaan. Unkarin GP:n voitto meinasi saada rinnalleen toisen jättionnistumisen.

Antonio Giovinazzi

Missä tämä Antonio on ollut? Sitä kyseli C Moren selostaja Niki Juusela hetkellä, jolloin Giovinazzi kävi päättäväistä kisaa Ferrari-kuskeja vastaan. Giovinazzi onnistui jo lauantaina, kun hän raivasi tiensä aika-ajon päätösosioon. Sama vahva taistelu jatkui sunnuntaina, mikä tuotti yhdeksännen sijan. Nyt voi vain kysellä, että vapauttiko Alfa Romeon tekemä kuljettajapäätös häntä henkisesti vai mitä. Lopputuloksena oli kauden ylivoimaisesti paras suoritus.

VÄLIMALLIN PASSAT:

Max Verstappen

Jokainen F1-kuski ja jokainen F1-seuraaja tietää, miten aggressiivinen Max Verstappen on. Oli selvää, ettei Verstappen myy nahkaansa halvalla. Se nähtiin useaan otteeseen sunnuntain kisan aikana. Mutta menikö Verstappen liian pitkälle? Meni. Useaan otteeseen. Hän yliyritti. Verstappen tiedostaa sen, että hän on menettänyt otteensa MM-taistossa. Hamilton on tullut jo rinnalle. Nyt uhkakuvana on se, että Verstappen tekee jotain tyhmää päätöskisassa. Tasapisteissä hän kun on mestari.

Verstappen käy kuumana Bottakselle tiimiradiossa: "Hän ei saisi tehdä noin"

Uusintalähtö: Verstappen oikaisee ensimmäisen mutkan, joukkokolari taaempana

Verstappen ampaisee kärkeen kisan toisessa uusintastartissa

Verstappen ja Hamilton osuvat mutkassa yhteen

Verstappen: "Kun sain rangaistuksen, niin ei ollut enää järkeä taistella"

FLOPIT:

Michael Masi feat. FIA:n orkesteri

Saudi-Arabian kisan hämmentävimmät vaiheet nähtiin, kun kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtaja Michael Masi esitteli uuden ohjelmanumeron: Huutokauppakeisari Masi. Toivottavasti FIA-pomo on maksanut rojaltit Hirvaskankaan suuntaan. On käsittämätöntä, mille asteelle FIA:n toiminta on mennyt. Miten ihmeessä rangaistustilanteista voidaan käydä minkäänlaista tarjouskilpailua tai huutokauppaa? Miten se on mahdollista? Missä on päättäväinen, selkeä johtamislinja, jossa tuomariston sana on laki. Uusintalähtöjen välissä nähty selkkaus oli häpeätahra koko lajille. Koko mestaruustaisto sai irvokkaan sivumaun. Vaikka F1-sarjaa yritetään viihteellistää, jossain menee raja. FIA:n korttitalo huojuu Verstappenin, Hamiltonin, Red Bullin ja Mercedeksen nokittelun keskellä. Ja se on huolestuttavaa se. Nyt pitäisi määrittää selkeät raamit, joiden sisällä liikutaan. Ettei käy niin, että mestaruuden kohtalo ratkeaa ensi vuoden puolella valitustuomioistuimen päätöksellä.

Saudi-Arabian F1-kisassa hämmentäviä rangaistuspäätöksiä – C Moren F1-studiossa perattiin kuohuttavia vaiheita

Yuki Tsunoda

Aika-ajon lupaava kahdeksas sija valui jonnekin syvälle Saudi-Arabian hiekkadyynien keskelle. Japanilaisen kisasuoritus oli yksi surullisimmista pitkiin aikoihin. Kaiken kruunasi kolari Sebastian Vettelin kanssa. Sen suhteen Tsunodalle ei voi antaa täysin puhtaita papereita. Samaan aikaan kun tallikaveri Pierre Gasly oli jälleen hyvillä sijoilla (6:s), Tsunoda kruisaili maaliin sijalla 14. Ei tää ny näi voi mennä.

Tsunoda ja Vettel kolaroivat - radalle jälleen romua

Sebastian Vettel

Aston Martinin vauhti oli hämmentävällä tavalla hukassa koko viikonlopun ajan. Talli ei meinannut saada millään irti sitä potentiaalia, minkä Mercedeksen koneet tarjosivat. Lauantain aika-ajon kamala suoritus vei saksalaiskuskin Vettelin epätoivon partaalle. Sunnuntain kisassa Vettel teki useita kyseenalaisia liikkeitä. Saksalainen toimi erikoisella tavalla muun muassa tilanteessa, jossa hän ja Kimi Räikkönen kävivät kovaa kaksintaistelua. Vettel ei antanut yhtään tilaa, mikä johti kolariin. Sen myötä saksalaisen kisa laitettiin jo ajoissa pakettiin. Katseet kohti Abu Dhabia. Vettelin ensimmäinen Aston Martin -kausi on ollut luvalla sanoen yksi iso pettymys.

Räikkönen ja Vettel kisaavat kylki kylkeä vasten

Lue myös:

    Uusimmat