Sebastian Vettel havahtui todellisuuteen F1-uransa viimeisinä vuosina, teki heti elämänmuutoksen – "Se räjäytti tajuntani"

Usein ilmastotoimien puolesta F1-maailmassa puhunut Sebastien Vettel kantoi oman kortensa kekoon ympäristön hyväksi uransa viimeisellä F1-kaudellaan.

Uransa viime kauden päätteeksi lopettanut Vettel on tullut viime vuosien aikana tutuksi vahvoista kannanotoistaan ilmastonmuutokseen liittyen. Vettel on ilmaissut huolensa ilmaston nykytilasta ja pyytänyt ihmisiä tarttumaan toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi.

– Ympäristö on meidän sukupolvemme ongelma. Elämme ratkaisevaa vuosikymmentä ilmaston kannalta ja jokaista tarvitaan. Meidän on tehtävä tämä yhdessä. Katson ensin peiliin. Tämä asenne tulee urheilusta, Vettel kommentoi energiajuomajätti Red Bullin haastattelussa.

Vettel päätti aloittaa itsestään. Saksalainen mestarikuljettaja mittasi oman hiilijalanjälkensä ja järkyttyi.

– Muutama vuosi sitten aloin mitata omaa hiilijalanjälkeäni. Kirjoitin ylös autolla ajetut kilometrini, jokaisen lentoni ja hotelliyöpymiseni. Lukemien vertailu normijamppaan räjäytti tajuntani. Sen jälkeen tein muutoksia saadakseni lukeman putoamaan, Vettel kertoo.

Aluksi Vettelin hiilijalanjälki oli 400 tonnia, josta suurin osa tuli F1-uraan liittyvistä asioista. Kun Vettel ryhtyi tekemään muutoksia elämäänsä, putosi lukema 60 tonniin. Yksi suurin tekijä hiilijalanjäljen pienentämisessä oli Vettelin radikaali muutos matkustamiseensa.

– Suurin osa vähennyksestä johtui lentojen vähentämisestä. Silverstonea ja Budapestiä lukuun ottamatta ajoin kaikkiin Euroopan osakilpailuihin itse autolla. En halua, että kukaan ajattelee minun olevan enkeli, mutta niin minä itse aloitin, Vettel sanoo.

– Tämä ei tuntunut siltä, että olisin luopunut mistään, vaan se tuntui täysin loogiselta. Olin todella tyytyväinen itseeni.

Vettel myöntää, että uransa aikana pitkistä ajomatkoista tuli rasite ja lentomatkustaminen oli helppoa ja säästi rutkasti aikaa. Paluu yksityiskoneiden mukavilta istuimilta takaisin auton rattiin ei kuitenkaan tuntunut enää pahalta.

– Teini-ikäisenä ajokortistasi tulee lippusi vapauteen. Moottoriurheilussa minä ajoin paljon aluksi ja väsyin pian ajamaan pitkiä matkoja. Silloin lentokone astui mukaan kuvaan ja myöhemmin yksityiskone, koska se säästi älyttömästi aikaa. Askel taaksepäin tuntui kuitenkin hyvältä, Vettel summaa.

Lue myös:

    Uusimmat