"Se oli karmeaa" – kaaottisen Mestarien liigan finaalin tähti raivostui poliisin ja järjestäjien toiminnasta, sisäministeri syytti kannattajia

Mestarien liigan finaali pelattiin lopulta 36 minuutin viivästyksen jälkeen maaliin Pariisin illassa lauantaina. Tappion lisäksi myös finaalin järjestelyt jättivät Liverpool-faneille karvaan maun suuhun.

– En ole varma, onko edes mahdollista järjestää tapahtuma huonommin, vaikka yrittäisi. Täysin sekavaa ja vaarallista, englantilaislegenda Gary Lineker ruoski Twitterissä.

Mestarien liigan finaalin järjestelyt pettivät pahasti lauantaina, kun osa lipun ostaneista Liverpoolin kannattajista ei päässyt lainkaan otteluun tuntikausia kestäneestä jonottamisesta huolimatta. Samaan aikaan useat liputtomat aidan ylittäjät pääsivät livahtamaan stadionin uumeniin vartijoiden silmien välttäessä.

Lisäksi paikallinen mellakkapoliisi heitti Sky Sportsin mukaan kyynelkaasua rauhallisesti jonottaneiden Liverpool-kannattajien keskelle.

Liverpoolin tähtipelaaja Andy Robertson oli tappioon päättyneen ottelun jälkeen raivona järjestäjille.

– Yksi kavereistani sai kuulla, että hänen lippunsa on väärennys, vaikka voin vannoa, että se ei ollut. Se oli täyttä sekoilua, Robertson harmitteli BBC:lle.

– Kyynelkaasun heittämistä ihmisten sekaan on täysin mahdoton hyväksyä.

– Se oli karmeaa faneillemme ja perheillemme, jotka joutuivat kokemaan sen myös. Se ei ollut mukava kokemus, eikä mukava finaali saapua paikan päälle. Mestarien liigan finaalin pitäisi olla juhla, mutta nyt se ei ollut sitä, Robertson jatkoi.

Real Madrid voitti Pariisin lähiössä Stade de Francella pelatun loppuottelun 1–0.

Finaalin järjestäjäkaupungiksi valittiin alun perin Pietari, mutta peli siirrettiin Pariisiin sen jälkeen, kun Venäjän sotavoimat hyökkäsivät Ukrainaan.

Ranskan sisäministeri syytti liverpoolilaisia

Euroopan jalkapalloliitto Uefa väitti, että lauantai-iltana pelatun Mestarien liigan loppuottelun sisäänpääsysekasorto johtui väärennetyistä lipuista.

–  Ennen ottelun alkua Liverpoolin kannattajapäädyn lippuportit ruuhkautuivat tuhansista kannattajista, jotka olivat ostaneet porteilla toimimattomat väärennetyt liput, Uefa sanoi lausunnossaan.

–  Kun ihmisjoukon kasaantuminen jatkui stadionin ulkopuolella ottelun alkamisen jälkeen, poliisi päätti hajottaa joukon kyynelkaasulla ja pakotti ihmiset pois stadionilta.

Uefa kertoi tutkivansa lippukaaoksen yhdessä paikallisten viranomaisten ja Ranskan jalkapalloliiton kanssa.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin osoitti syyttävän sormensa suoraan Liverpool-kannattajiin. Pariisiin oli saapunut arviolta 30 000–40 000 Liverpool-kannattajaa, joilla ei ollut lippua finaaliotteluun.

–  Tuhannet brittiläiset "kannattajat" runnoivat tiensä porteille joko ilman pääsylippua tai väärennetyllä lipulla ja käyttäytyivät väkivaltaisesti turvajärjestelyistä vastaavia henkilöitä kohtaan, Darmanin sanoi Twitterissä.

"En ole uhka"

Liverpool tuomitsi täysin ottelun turvajärjestelyt ja kannattajiinsa kohdistuneen käytöksen.

–  Olemme erittäin pettyneitä stadionin sisäänpääsyyn liittyvistä ongelmista ja tapahtuman turvallisuuden pettämisestä, jonka Liverpoolin kannattajat kohtasivat Stade de Francella, seura tiedotti.

–  Tämä on Euroopan jalkapallon suurin ottelu, eikä kannattajien pitäisi kokea asioita, joita olemme todistaneet tänä iltana. Olemme virallisesti pyytäneet tutkintaa näiden hyväksymättömien ongelmien syistä.

Liverpoolilla on stadiononnettomuuksista traagista historiaa, joka on seuran muistissa ikuisesti. Hillsborough'n katsomotungoksesta johtunut onnettomuus vaati 97 Liverpool-kannattajan hengen vuonna 1989.

–  Olen todella stressaantunut. Olen opettaja enkä ole koskaan saanut pippurisumuttimesta. En ole tehnyt mitään väärää, en ole uhka, Liverpool-kannattaja Pete Blades sanoi ottelun jälkeen AFP:lle.

–  Olin Hillsborough'n onnettomuudessa 1989 ja tänään tapahtunut noudatti samaa kaavaa. He (järjestäjät) avasivat portit ja sitten sulkivat ne. Olen niin vihainen. Ranska on pettänyt itsensä, 57-vuotias Blades sanoi ja syytti poliisia tarpeettomasta voimankäytöstä.

Uefan järjestelyt pettivät myös viime kesänä miesten EM-finaalissa Lontoossa. Englannin ja Italian välinen loppuottelu muistetaan osaltaan siitä, kun useat liputtomat kannattajat rynnivät Wembleyn stadionille ennen ottelun alkua.

Lue myös:

    Uusimmat