Sdp:n tavoitteissa työajan lyhentäminen ja turpeen verotuen pienentäminen – aloitteessa penättiin kokeilua kuuden tunnin työajasta

Sanna Marin valittiin SDP:n puheenjohtajaksi – näin hän kommentoi uutta asemaansa Seitsemän uutisissa 4:41
Sanna Marin kertoi sunnuntaina, että on hyvä tehdä rohkeita avauksia tulevaisuuteen.

Sdp:n puoluekokous linjasi tänään, että puolue tavoittelee työajan lyhentämistä ja työelämän joustoja.

– Työntekijöiden oikeuksia vaikuttaa omiin työaikoihin pitää lisätä ja lainsäädännöllä asetetaan reunaehdot turvallisuudelle. Työn- ja elämänlaadun pitää olla keskiössä laadittaessa lainsäädäntöä, Sdp:n puoluekokous päätti.

– Työn joustot ja työajan lyhentäminen pidentävät työuria ja vapauttavat ihmisten resursseja esimerkiksi vapaaehtoistyöhön.

Päätös on hieman lievempi kirjaus aloitteesta, jossa vaadittiin hallituksen toteuttavan kokeilun kuuden tunnin työpäivästä.

Kallion Sosialidemokraatit ry:n jäsen Timo Kärkkäinen oli tehnyt puoluekokouksessa aloitteen kokeilusta.

– Sdp toteuttaa hallituksessa laajan kokeilun 6 tunnin työpäivästä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa vielä vaalikauden 2019–2023 aikana, aloitteessa todetaan.

– Samalla Sdp ilmoittaa ottavansa pitkän linjan tavoitteekseen siirtymisen 6 tunnin työpäivään ansiotasoa laskematta. Puoluekokouskaudella 2020–2023 käynnistetään Sdp:n oma selvitys siirtymisestä lyhyempään työaikaan Suomessa, aloitteessa todetaan.

Puoluekokouksen käsittelyssä aloite ei ihan sananmukaisesti toteutunut.

Turpeen tukea alas

Sdp:n puoluekokous on ottanut kantaa myös turpeen verotukeen.

Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n aloitteessa penätään, että verotukea pienennetään.

– Turpeen päästöt ovat erittäin suuret verrattuna sen tuottamaan energiaan ja vastaavat mittaluokaltaan koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Lisäksi turvetuotanto aiheuttaa merkittäviä haittoja vesistöjen puhtaudelle sekä luonnon ja lajiston monimuotoisuudelle.

Aloitteen mukaan turpeen verotaso ei tällä hetkellä määräydy muiden lämmityspolttoaineiden tapaan energiasisällön ja hiilidioksidipäästöjen mukaan, vaan turpeelle on asetettu oma alhainen energiavero 3 €/MWh.

– Jos turpeen verotaso määräytyisi nykyisen energiaveromallin mukaisesti, sen verotaso olisi erillislämmöntuotannossa noin 29,5 €/MWh ja yhdistetyssä tuotannossa noin 21,9 €/MWh, aloitteessa sanotaan.

Puoluekokouksen päätös ei tässäkään tapauksessa ihan täysin noudattanut aloitteen sisältöä.

– Puoluekokous yhtyy aloitteen tavoitteisiin vaiheittaisesta luopumisesta turpeen verotuesta sekä oikeudenmukaisesta siirtymästä turpeen energiakäyttöä vähennettäessä, päätöksessä todetaan.

Sdp:n puoluekokous ei yhtynyt aloitteeseen, jossa vaadittiin eduskunnan joululahjarahojen jaosta luopumista.

Lue myös:

    Uusimmat