Mainos

Schäuble eroaa CDU:n johdosta

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) johtaja Wolfgang Schäuble eroaa puoluejohtajan tehtävistä puoluerahoitukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Schäuble eroaa myös CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n yhteisen parlamenttiryhmän puheenjohtajan tehtävistä.

Schäuble jättää puoluejohtajan tehtävänsä huhtikuussa, jolloin CDU:lla on puoluekokous. Puolueen puheenjohtajisto päättää, kuka johtaa puoluetta huhtikuun puoluekokoukseen saakka. Uusi parlamenttiryhmän puheenjohtaja valitaan jo ensi tiistaina Ellei CDU:n johdossa tapahdu muutoksia, ei puolue vapaudu kriisistä, jonka aiheutti entisen puoluejohtajan Helmut Kohlin pitämä lahjuskassa, sanoi Schäuble Berliinissä.

Kohlin uskollinen avustaja, mutta ei ystävä

Schäuble on toiminut CDU:n ja CSU:n yhteisen liittopäiväryhmän puheenjohtajana vuodesta 1991 lähtien. Kristillisdemokraattien kärsittyä tappion liittopäivävaaleissa syksyllä 1998 hänestä tuli Helmut Kohlin seuraaja puolueen johdossa. Kohl johti puoluetta 25 vuotta ja oli 16 vuotta liittokanslerina. Schäuble oli Kohlin läheinen avustaja ja tämän itseoikeutettu seuraaja. Vähän aikaan sitten hän itse sanoi, että hänellä on ollut aina hyvin tiiviit ja luottamukselliset suhteet Kohliin, joskaan he eivät ole olleet henkilökohtaisia ystäviä. Vuonna 1990 Schäublea vastaan tehtiin murhayritys ja hän on siitä lähtien ollut sidottu pyörätuoliin.

Schäublen mahdollisina seuraajaehdokkaina on mainittu useitakin nimiä. Vahvin heistä on puolueen pääsihteeri ja entinen puolustusministeri Volker Rühe. Hän on kotoisin Pohjois-Saksasta ja hänellä on liberaalin ja modernin poliitikon maine. Toinen huomattava ehdokas on puolueen Nordrhein-Westfalenin kristillisdemokraattien johtaja Jürgen Rüttgers. Rüttgersillä on kuitenkin taakkana se, että hän on ollut liian lähellä Kohlia. Hän toimi Kohlin hallituksessa tiede- ja tutkimusministerinä. Mahdollisten ehdokkaiden joukossa on myös nainen, Angela Merkel. Hän on entinen ympäristöministeri ja kotoisin Itä-Saksasta.

Niinistö pahoillaan Shäublen erosta

Niinistö, Sauli

Kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Sauli Niinistölle jäi hyvät muistot yhteistyöstä Wolfgang Schäublen kanssa. -Hän on minuun päin näyttäytynyt hyvin sanansapitävältä. On ollut erittäin hyvä asioida hänen kanssaan, Niinistö sanoi kuultuaan CDU:n johtajan erosta.

kertoi pohtineensa Schäublen kanssa paljonkin Euroopan kristillisdemokraattisten ja konservatiivipuolueiden yhteisjärjestön EDU:n ja Euroopan konservatiivipuolueen EPP:n yhdistämistä. -Siinä hän on ollut korvaamaton tuki minulle.

Niinistö on johtanut EDU:ta keväästä 1998. Samana vuonna Schäuble valittiin CDU:n puheenjohtajaksi. -Olen hänen erostaan vähän pahoillani sen vuoksi, että mahdollisuuteni tehdä yhteistyötä hänen kanssaan ovat olleet erinomaiset. Menetin hyvän yhteistyökumppanin.

Eron taustalla olevasta CDU:n rahoitusskandaalista Niinistö totesi vain, että siinä on hyvin sekava vyyhti. -En ole perehtynyt siihen niin, että voisin arvioida asiaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.