Savonlinnaan matkalla olleessa bussissa levisi eteläafrikkalainen virusmuunnos, jo 64 ihmistä saanut tartunnan – "Kyse on suuren luokan piittaamattomuudesta"

3:07
Bussimatkasta tuli viruslinko: Yskivä ja maskiton matkustaja tartutti koronaa – johti 64 ihmisen tartuntaketjuun.

Linja-autossa levinnyt koronavirus on varmistunut afrikkalaiseksi muunnokseksi, tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri.  

Ryväs sai alkunsa bussimatkalla Helsingistä Savonlinnaan 26. tammikuuta. Ketjussa on todettu kaiken kaikkiaan 64 jatkotartuntaa. Bussissa oli noin kymmenen matkustajaa.

Kososen Liikenteen toimitusjohtaja Jyrki Kosonen kertoo MTV Uutisille, että linja-auton kyytiin oli noussut aivasteleva ja köhivä asiakas, joka ei ollut käyttänyt maskia. Muilla matkustajilla sen sijaan oli maski.

– Perusesimerkki muille yksilöille siitä, miten ei pitäisi käyttäytyä, Kosonen sanoo.

Kosonen toteaa, että kaikissa ohjeissa alkaen linja-auton yhtiön kotisivuilta, painotetaan sitä, että sairaana ei pidä matkustaa.

– Kyse on suuren luokan piittaamattomuudesta. Korostan kaikille, että kun jo toivottavasti eletään koronapandemia loppuvaihetta, niin kaikki kantaisivat vastuunsa.

Kosonen muistuttaa, että joukkoliikenne on melkoinen haaste koronaviruksen suhteen.

– Meidän alueelle joukkoliikenneyhteydet ovat elinehto.

Noin kolmasosa bussiketjun positiivista näytteistä lähetettiin THL:lle. Jokainen tutkittu näyte varmistui koronaviruksen eteläafrikkalaiseksi muunnokseksi.

– Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

3.3.2021 kello 10.58: Korjattu korovirustartunnan saaneiden lukumäärää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja