Sauli Niinistö Yhdysvaltojen päätöksestä hyväksyä Suomi Natoon: "Se tapahtui nopeammin kuin osasimme odottaa"

Yhdysvallat ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden – Presidentti Niinistö:"Se tapahtui nopeammin kuin osasimme kuvitella" 3:43
Uskooko Niinistö Turkin lopulta antavan periksi?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Yhdysvaltojen päätöstä ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys. Yhdysvaltojen senaatti ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset keskiviikkona äänin 95–1. Päätöksestä keskusteltiin liki kolme tuntia. Yksi senaattori äänesti kieltävästi ja yksi tyhjää. 

Myönteistä päätöstä pidettiin selvänä jo ennen äänestyksen alkua. Niinistö otti uutiset Yhdysvaltojen hyväksynnästä vastaan tyytyväisenä. 

– Se tapahtui nopeammin kuin osasimme odottaa, hyvin tehokasta toimintaa. Aivan selvästi Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä pidetään Yhdysvalloissa tärkeänä tekijänä myös Naton kannalta.

Monet senaattorit olivat intoutuneet kehumaan Suomea vuolaasti keskusteluissa. Niinistö arvelee tämän johtuvan siitä, että Suomen historia ja teot on ymmärretty Amerikassa. Vaikkei Suomen asema muuttunut pelkästään Yhdysvaltojen päätöksen takia miksikään, Yhdysvaltojen tuki on merkittävä asia Suomelle.

– Onhan tämä selvä tahdon ilmaus Washingtonista, että siellä nähdään, että Suomi ja Ruotsi ovat tervetulleita artikla 5. suojaan. Kyllähän se kertoo paljon ja merkitseekin paljon. 

Suomen Nato-jäsenyys vaatii kaikkien 30 Nato-maan hyväksynnän. 

Lue myös:

    Uusimmat