Mainos

Säteily-yliannos tietokonetomografiasta ei ole mahdollista Suomessa

Satojen potilaiden kerrotaan saaneen moninkertainen säteilyannos CT-kuvauksesta Yhdysvalloissa. The New York Timesin mukaan säteily-yliannostus aiheutti potilaille muun hiustenlähtöä, pääkipuja, muistinmenetystä ja sekavuutta.

Radiologian professorin Leena Kivisaari ei pidä yliannostusta CT-kuvauksesta eli tietokonetomografiasta mahdollisena Suomessa.

- Yhdysvalloissakin tällainen edellyttää hyvin poikkeuksellisia olosuhteita. Laitteen on oltava viallinen, jotta se olisi mahdollista. Laitteet on tietokoneohjattuja, joten inhimillisellä virheellä tätä olisi vaikea selittää, Kivisaari toteaa.

Kivisaaren mukaan säteilyturvallisuudesta ollaan Suomessa erittäin tietoisia.

- Vain koulutetut ammattihenkilöt käyttävät laitteita, ja laitteen tuottamaa säteilyä voidaan säätää hyvin paljon. Lisäksi säteilylle herkät alueet, kuten silmät, kilpirauhanen ja rinnat, pyritään suojaamaan tehokkaasti.

Säteilyturvakeskus kontrolloi käyttöä ja rajoituksia tarkkaan.

- Henkilökuntaa ja lääkäreitä, jotka näihin tutkimuksiin voivat määrätä, on koulutettu paljon siitä, milloin tutkimus on oikeutettu ja miten säteilyannos optimoidaan, terveydenhuollon röntgentoiminnan toimistopäällikkö Petra Tenkanen-Rautakoski Säteilyturvakeskuksesta kertoo.

”Säteilystä enemmän hyötyä kuin haittaa”

Laitteisiin on asennettu säteilymittari, ja Suomen lainsäädäntö asettaa, että potilaan saama säteilymäärä kirjataan aina muistiin.

CT-tutkimukseen ei lähetetä Kivisaaren mukaan heppoisin perustein.

- Pyritään aina siihen, että tutkimuksesta on enemmän hyötyä kuin haittaa potilaalle – siis, että säteily on pienempi paha tutkittavan sairauden rinnalla. Kuvausteho säädetään hyvin tarkkaan niin, että säteilymäärä riittää juuri siihen, mitä halutaan tutkia, Kivisaari kertoo.

Tietokonetomografin säteily myös kohdistetaan hyvin tarkasti tutkittavaan kohteeseen.

- Laajemmassa tutkimuksessa tietokonetomografian aiheuttama säteily vastaa kahta vuotta taustasäteilyä, minkä jokainen ihminen saa joka tapauksessa esimerkiksi maaperässä olevasta radonista.

Tietokonetomografialla on mahdollista tehdä tutkimuksia tehokkaammin kuin tavallisella röntgenillä. Esimerkiksi luunmurtumista tai keuhkoista saadaan paljon tarkempaa tietoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.