Sami Saikkonen: Kouvolan lentoturma todella poikkeuksellinen – "Taitolennossa ei ole tähdenlentoja"

Erikoishaastattelu: Vakavasta lentoturmasta selvinnyt näyttelijä ja ohjaaja Sami Saikkonen haluaa jatkaa yhä lentämistä 9:04
Sami Saikkonen vieraili Viiden Jälkeen -ohjelmassa kertomassa toipumisprosessistaan Hyvinkään lentoturman jälkeen

Lennonopettaja Sami Saikkonen kuvailee Kouvolan lentoturmaa todella poikkeukselliseksi.

Kouvolassa tapahtui sunnuntaina traaginen lentoturma, jossa näytöslentäjä menehtyi koneen maahansyöksyssä. Lennonopettaja ja taitolentäjä Sami Saikkonen haluaa lähettää osanottonsa menehtyneen lentäjän omaisille.

Urheilutaitolentäjien yhdistyksen puheenjohtajana työskentelevä Saikkonen kertoo MTV Uutisille onnettomuuden olevan todella poikkeuksellinen. Hän sanoo, että taitolentäminen sinänsä turvallinen laji, koska siinä mennään askel kerrallaan kohti haastavimpia asioita. 

– Sellainen sanonta on, että taitolennossa ei ole tähdenlentoja, eli se ottaa aikansa ja kukaan ei ole yhtäkkiä valmis, Saikkonen sanoo.

– Näytöslentäminen on sen takia vaarallista, koska siinä lennetään niin lähellä maapalloa ja lentonäytöksissä valitettavasti toisinaan tapahtuu tällaista.

 Saikkonen korostaa, että Kouvolan kaltainen onnettomuus on äärimmäisen poikkeuksellista Suomessa.

– En tiedä enkä muista koska tällaista on viimeksi tapahtunut. Ehkä ennen sotia 30-luvulla, Saikkonen pohtii.

Hän kertoo, että taito- ja näytöslentäjiltä vaaditaan hyvää päättelykykyä ja riskinhallintaa, sekä tiedostaa syy ja seuraus. Saikkonen sanoo, että näytöslento suunnitellaan ja lennetään nuoteista hyvin tarkasti.

– Sitähän sanotaan, että jos on ilmassa keksitty idea, niin älä tee sitä.

Hän kertoo, että niin kuin kaikki lennot, myös näytöslentäminen suunnitellaan maassa. Suunnitelma näytetään ensin arvioitsijalle ja osoitetaan, että sen pystyy lentämään. Juuri siitä syystä Saikkosen mukaan taitolento on hyvin vaativa laji.

Hän kertoo, että kyseinen konemalli on hänelle tuttu ja se on nykyaikainen huippulentokone.

Saikkonen joutui itse vakavaan lento-onnettomuuteen vuonna 2021, kun pienkoneen lentäjä sai sairaskohtauksen ja kone syöksyi maahan Hyvinkäällä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat