Mainos

Samanganin maakuntaa Afganistanissa on pidetty rauhallisena

Samanganin maakunta on sekä kansainvälisten joukkojen että paikallisten arvion mukaan rauhallinen maakunta Afganistanissa. STT:n huhtikuussa kirjoittaman jutun mukaan talebaneilla ei ole maakunnassa tukikohtaa, koulutusleiriä tai järjestäytyneitä joukkoja.

– Samanganin turvallisuustilanne on parhaita koko alueella, jopa parempi kuin Mazar-i-Sharifissa, sanoi Afganistanin suomalaisjoukkojen esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Marko Korpela huhtikuussa.

Maakunnan kuvernöörin avustaja Muhib Rahman Sharqizada pani tuolloin vielä paremmaksi:

–Tämä on turvallisin alue koko Afganistanissa, hän arvioi.

Suhteellisen rauhallisuuden taustalla on ensinnäkin väestön etninen jako. Maakunnassa asuu erittäin vähän pataaneja, jotka muodostavat taleban-liikkeen rungon. Toisekseen paikalliset viranomaiset, etenkin salainen poliisi NDS, ovat iskeneet kapinallisia vastaan voimalla.

– Vihollinen ei koskaan pysty perustamaan tukikohtaa Samanganiin. Ihmiset eivät halua sitä, vakuutti NDS:n varajohtaja Amrullah STT:lle.

Suomalaisia vastaan kuitenkin iskettiin

Rauhallisuudesta huolimatta suomalaiset rauhanturvaajat joutuivat tulituksen kohteeksi Pohjois-Afganistanissa elokuussa. Kukaan ei kuitenkaan tuolloin haavoittunut välikohtauksessa.

Sotilaat olivat tarkastamassa maan tulevien parlamenttivaalien äänestyspaikkoja Samanganin maakunnassa, kun heitä vastaan avattiin tuli käsiasein. Sotilaat pääsivät kuitenkin irtautumaan tilanteesta.

Suomalaisten lisäksi tarkastusryhmässä oli mukana afgaaniviranomaisia sekä ruotsalaisia sotilaita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.