Salmonellan syy selvisi

(Lehtikuva)

Salmonellaepidemialle on löytynyt syy. Epidemia sai alkunsa Rehuraision tuotantolinjan jäähdytysjärjestelmästä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Tennessee-bakteeri pääsi rehuun jäähdytysilman mukana.

- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että korvausilmaa on otettu sieltä tuotantoympäristöstä, eikä niin sanotusti ulkoa puhdasta ulkoilmaa. Tuotantolaitos on paikka, jossa on paljon rehupölyä ja raaka-ainepölyä, ja sieltä kautta se salmonellabakteeri on päässyt ilman mukana rehuun, selventää Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio.

Husu-Kallion mukaan tämä on sekä Eviran että Rehuraision asiantuntijoiden yhteinen päätelmä.

Kun salmonella pääsee tiettyihin suotuisiin olosuhteisiin, sen lopullinen hävittäminen on hyvin vaikeaa.

- Tottakai tuotantolaitoksen on tehtävä kaikkensa, että salmonellaa ei olisi tiloissa. Sen lisäksi on pidettävä huolta siitä, että vaikka salmonellaa olisi jossain lattian raossa, sitä ei saa päästä rehuun.

"Korvaamme vahingot"

Rehuraision mukaan jäähdytysjärjestelmä on nyt puhdistettu. Yhtiö lupaa kantaa vastuunsa ja korvata asiakkaiden kärsimät vahingot.

Viranomaisten mukaan Rehuraision toiminnassa ei ole tullut esiin laiminlyöntejä tai virheitä. Viimeaikaiset tapahtumat tuovat esiin tarpeen merkittävästi tiukentaa koko valvontajärjestelmää raaka-ainetuonnista tiloille asti. Vain tällä kyetään jatkossa estämään vastaavat tapahtumat.

Salmonellaa on tähän mennessä löydetty kaikkiaan 27 kanatilalta ja yhdeksältä sikatilalta.

Lue myös:

    Uusimmat