Sakaali havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa – tutkija kertoo, mitä vieraslajin levittäytyminen tarkoittaa Suomen luonnolle

Sakaali on havaittu ensimmäistä kertaa Suomessa. Rautavaaralla tiistai-iltana havaittu yksilö on nuori yksivuotias eläin, sanoo metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Rautavaaran kultasakaalista kertoi ensimmäisenä Karjalainen. Sama eläin havaittiin todennäköisesti pari viikkoa sitten Enossa Pohjois-Karjalassa. Henttosen mukaan kyseessä on nuorelle kultasakaalille tyypillistä käytöstä.

– Ne ovat niitä, jotka liikkuvat, vaeltavat ja etsivät uusia asuinalueita.

Henttonen uskoo, että sakaalihavaintoja tulee lähivuosina lisää ja että kanta pikku hiljaa runsastuu. Jos Suomeen muodostuu sakaalikantaa lähivuosina tai -vuosikymmeninä, se todennäköisesti kotiutuu rannikolle kuten Virossa.

– Sisämaan pitkä talvi rajoittaa sakaalin elämänmahdollisuuksia jonkin verran.

Ei suurta vaikutusta luontoon

Jos kultasakaalista tulee pysyvä laji Suomen rannikkoseudulle, se ei Henttosen mukaan vaikuta hirveästi luontoon. Sakaali voi vaikuttaa pienriistakantoihin sekä kauriin ja peuran vasoihin.

– Tietysti tautimielessä jos ajatellaan, niin yhtä lailla kuin ketut ja supikoirat, sakaalit voivat levittää rabiesta, Henttonen sanoo. 

Henttosen mukaan kultasakaalista ei ole sen suurempaa vaaraa ihmiselle kuin ketusta tai supikoirasta. Yhden yleispätevän neuvon hän kuitenkin antaa.

– Tämä pätee kaikkiin eläimiin, eli jos eläin käyttäytyy aggressiivisesti, niin pitää pysyä loitolla. Siellä voi olla jokin tauti taustalla. Mutta nämä ovat poikkeustapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat