Mainos

Sairaanhoitaja kertoo: Palvelutalon asukkaita apuna iltavuorossa

Valehoitajakohun jäljiltä puhjenneessa keskustelussa on käynyt ilmi, että monissa laitoksissa ja sairaaloissa ammattilaisten työtehtäviä jaetaan apulaisille ja jopa laitossiivoojillekin.

Sairaanhoitajana työskennellyt Jaana Kara kertoo MTV3:lle oman tarinansa. Hän opiskeli sairaanhoitajaksi 90-luvulla Rovaniemellä, jossa teki myös vuosia töitä sairaanhoitajana. Helsinkiin muutettuaan hän haki paikallisesta vanhainkodista sairaanhoitajan keikkatyötä.

Työhaastattelussa oli mukava tunnelma - juteltiin ulkomaanmatkoista ja kerrottiin hieman kyseisen vanhainkodin toiminnasta.

– Lopulta allekirjoitin määräaikaisen työsopimuksen ilman, että minulta kysyttiin lainkaan työ- saati opiskelutodistuksia. Annoin työhaastattelutilanteen tahallani mennä niin pitkälle, Kara kertoo.

Allekirjoittamisen jälkeen Kara kysyi työnantajalta, onko tällä aikomusta katsoa hänen papereitaan.

– Kyllä hän ne sitten otti vastaan – tiedä sitten, tarkistiko niitä koskaan.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kritisoi eilen MTV3:n jutussaterveydenhuollon rekrytointiprosesseja. Järjestön mukaan niin sanottuja valehoitajia pääsee alalle juuri sen takia, että työhönottoprosesseissa ei olla tarpeeksi tarkkana virallisten asiakirjojen kanssa. Monesti esimerkiksi hyväksi todetun sijaisen papereita ei koskaan tarkisteta - ennen kuin Valvira puuttuu asiaan.

Karan mielestä varsinkin vanhustenhoidossa on arkipäivää, että työpaikalla on vain yksi sairaanhoitaja – pahimmissa tapauksissa virallista sairaanhoitajaa ei ole lainkaan vuorossa. Äskeisessäkin työhönottotilanteessa työnantajalla oli kova pula sairaanhoitajasta, ja hoitaja oli saatava ehdottomasti taloon.

– Minulla oli monta kertaa työpaikalla tilanne, että olin ainoa paperillinen sairaanhoitaja. Osa muista työntekijöistä oli opiskelijoita, osa oli otettu hoitoapulaisiksi. Joissain paikoissa iltavuorossa apunani oli jopa palvelutalon asukas, sillä työvoimaa ei ollut.

Kara korostaa, että hänen kokemuksensa ovat ainoastaan vanhustenhuollosta. Hän väsyi lopulta sairaanhoitajan työhön sen raskauden vuoksi, ja opiskelee tällä hetkellä uutta ammattia.

– Koskaan minusta ei tullut sairaanhoitajana valituksia. Voi tietenkin olla, että kun näin avoimesti puhun ongelmista, ei minulla tulevaisuutta sairaanhoitajana olisikaan. Mutta jos kukaan ei ikinä puhu, niin tilanne ei muut koskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.