SaiPan valmennusjohdon metodit aiheuttivat paheksuntaa, kapteenisto otti asiat omiin käsiinsä – seura kertoo, mitä Vaasan-matkan kohutussa palaverissa tapahtui

7:47
Tulosruudun selvitys keskiviikon SM-liigakierroksesta.

Jääkiekon SM-liigassa pelaava SaiPa kertoi torstaina taustat valmennusjohdon järjestämään, julkisuuteen päätyneeseen kyselytutkimukseen liittyen.

Iltalehti kertoi keskiviikkona omiin sisäpiirilähteisiinsä pohjautuen, että SaiPan valmennusjohto oli järjestänyt pelaajistolle kyselyn, josta ainakaan joukkueen kapteenit eivät pitäneet.

Lehden mukaan pelaajien piti jakaa kanssapelaajat neljään ryhmään: luottopelaajat, ratkaisijat, henkiset johtajat ja syövät. Teemu Ramstedtin ja John Perssonin kerrottiin keränneen pelaajille jaetut vastauslaput pois ja repineen ne.

Päävalmentaja Tero Lehterä myönsi Iltalehdelle, että kysely oli järjestetty hänen hyväksynnällään ja kapteenisto oli kieltäytynyt siitä. Ehdotuksen kyselystä teki apuvalmentaja.

SaiPan julkaiseman tiedotteen mukaan tapaus sattui vieraspelimatkalla Vaasaan 2. tammikuuta. Apuvalmentaja Tuomo Ropo piti joukkueelle palaverin, jonka tarkoituksena oli vahvistaa pelaajien tietoisutta joukkueen sisäisistä rooleista. Tämä palaveri järjestettiin Lehterän hyväksynnällä.

– Tavoitteena oli se, että jokainen miettii omaa rooliaan joukkueessa ja sitä kautta lisää itsensä johtamista. Yhtenä merkittävänä tavoitteena oli myös löytää joukkueen ydinpelaajat, joihin joukkueen on luontaista tukeutua vaikeissa hetkissä, kuten esimerkiksi vastustajan maalin tai oman jäähyn jälkeen, Ropo kertoo tiedotteessa. 

Pelaajille jaettiin laput, johon oli merkattu neljä erilaista roolia. Niihin tuli merkata anonyymisti oma ja kanssapelaajien pelinumero sopivaksi katsotun roolin kohdalle.

SaiPan mukaan roolijako oli seuraava: ydinpelaaja, luotettava pelaaja, valikoiva pelaaja, negatiivinen/ulkopuolinen pelaaja ja myrkyttäjä.

– Puheessani ja papereita jakaessani painotin positiivisia asioita ja sitä, että toimivassa joukkueessa ei ole henkilöitä, jotka edustavat ryhmän häiriköiviä rooleja. Osalle pelaajista jäi kuitenkin kyselystä negatiivinen tunne. Seuraavalla pysähdyspaikalla joukkueen kapteenisto otti asian esille. Keskustelimme asian kapteeniston kanssa läpi ja päätimme yhteisesti, että kyselyä ei toteuta. Kyselyssä käytetyt termit negatiivinen ja myrkyttäjä olivat minulta selkeästi virhe, Ropo sanoo.

– Kyselyn sijaan löysimme palaverissa konkreettisia keinoja, kuinka johtajuutta vahvistetaan joukkueen sisältä ja esimerkiksi kuinka reagoida, kun vastustajalla on momentum pelissä. Tämän lisäksi kapteenistolta tuli valmennukselle muutama toive siitä, mitä he kaipasivat avukseen kyseisiin tilanteisiin.

Kapteeni Elmeri Kaksonen sanoo, että tapahtumat on käyty läpi joukkueen kesken.

– Osa pelaajista koki pelaajien jaottelun eri kategorioihin negatiivisesti, ja otimme kapteenistossa asian esiin valmennuksen kanssa. Yhdessä päätimme, että toteutamme asian toisella tavalla. Tuomon ja palaverin tarkoitukset ja tavoitteet ovat olleet positiiviset, mutta toteutustapa oli tarpeellista muuttaa. ​​​​​​​

Toimitusjohtaja Jussi Markkanen puolestaan sanoo olleensa tietoinen tapahtumista heti Vaasan-matkan jälkeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja