Tämä ilmiö säätutkassa voi enteillä trombin syntymistä

Meteorologi kertoo: Näin raju myräkkä saapuu Suomeen 1:57
Meteorologi kertoo: Näin raju myräkkä saapuu Suomeen

Suomea uhkaa lähipäivinä raju myräkkä. Jopa trombit ovat mahdollisia.

MTV:n meteorologi Jenna Salminen kertoo, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tuulen puuskat alkavat olla etelässä ja lounaassa yli 14 metriä sekunnissa ja siitä mennään yhä tuulisempaa säätä kohti.

– Maanantaina tuuli voimistuu koko maassa ja kovat puuskat ovat mahdollisia melkein koko maassa. Lisäksi yli kulkee sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat kehittyä ihan rajuilmaksi, Salminen kertoo.

Salminen selventää, että rajuilmalla tarkoitetaan ukkoskuuroon liittyviä liittyviä voimakkaita puuskia.

– Rajuilma liittyy aina ukkoskuuroon. Mahdollisten rajuilmojen alue kulkee maanantaina Pohjois-Suomeen. Siinä välillä on mahdollista että tulee hyvin voimakkaita rajuilmarykelmiä.

Maanantai-iltaa kohden tuuli voimistuu vähitellen myrkypuuskalukemiin. Tiistaiksi keskituuli voimistuu edelleen ja tällöin on myrskyriski.

– Tällöin kymmenen minuutin aikana mitattu tuulennopeus on 21 metriä sekunnissa. Se kun saavutetaan ja ylitetään, niin siinä vaiheessa puhutaan myrskystä. Myrsky liittyy useimmiten matalapaineeseen.

Kuuma ja kylmä ilmamassa kohtaavat

Salminen uskoo, että alkuviikolle ennustettu myräkkä yltää myrskyksi saakka. Salminen kertoo voimakkaan tuulen liittyvän siihen, että Suomen ylle tulevaa hyvin kuumaa ilmaa seuraa selvästi viileämpää ilmaa. 

– Iso lämpötilaero muodostaa suuren paine-eron ja se voimistaa tuulen. Viileä ilma saapuu lounaan suunnalta, niin siinä voi aiheutua hyvinkin rankkoja ukkos- ja sadekuuroja lämpimän ja viileämmän ilman rajamaille. Tämä raja kulkee kylmänä rintamana Suomen poikki etelästä pohjoiseen. Siinä on mahdollista että syntyy yksittäisiä ukkoskuuroja, jotka voivat olla ihan rajuillmoja. Niissä rajuilman puuskat voivat olla hyvinkin kovia ja trombitkin ovat mahdollisia. 

Salminen kannustaa ihmisiä seuraamaan myös säätutkaa kovan myräkän ja trombien varalta.

– Jos näkee, että tutkalle syntyy hyvin paikallista ja pienialaista pyörivää sadekuuron näköistä pyörivää liikettä, niin on mahdollista, että tällaisen pilvisysteemin kohdalla voi syntyä trombi. 

Salminen kuitenkin painottaa, että kaikki tällaiset tutkalla havaittavat pyörimisliikkeet eivät kuitenkaan synnytä trombia.

Lue myös:

    Uusimmat