Meteorologi Suomea uhkaavasta rajusta myräkästä: "Katot saattavat lennellä, pihakalusteet kannattaa kiinnittää"

Helle päättyy ehkä kesän kovimpiin ukkosiin – missä rytisee ja milloin? 8:08
Katso sääkartoilta, miten ukkosrintaman ennustetaan vyöryvän Suomen maanantai-iltana.

Sääennusteiden mukaan Suomi on joutumassa rajun myräkän kohteeksi alkuviikolla. Myös aineelliset tuhot ovat mahdollisia.

MTV:n meteorologi Jenna Salminen kertoo, että ensimaistiainen myräkästä saadaan maanantaina, kun itätuuli alkaa voimistua eteläisessä Suomessa.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä varsinkin merellä alkaa tulla kovia tuulenpuuskia, joiden nopeus on yli 14 metriä sekunnissa. Tästä edetään vain tuulisempaan suuntaan ja jopa myrskylukemiin.

Salminen toteaa, että voimakkaaseen tuuleen kannattaa varautua etenkin etelän ja lännen suunnalla. Salminen kertoo, että kovat tuulenpuuskat voivat olla äkillisiä ja ne voivat tehdä tuhoa. Myös sähkökatkot ovat mahdollisia.

– Voimakkaat puuskat voivat kaataa puita. Talojen katotkin saattavat lennellä, varsinkin jos tulee hyvin voimakkaita ukkoskuuroja, Salminen toteaa.

Salminen muistuttaa, että jos esimerkiksi pihalla on helposti lenteleviä pihakalusteita, niin ne kannattaa ehdottomasti kiinnittää johonkin. 

– Ne voivat lähteä tuulen mukana ja kaatuilla. Ja jos on helposti särkyviä tavaroita pihalla, niin sekin kannattaa huomioida raekuurojen varalta. Veneiden köydet kannattaa kiristää. 

Salminen toteaa, että vesillä aallokko voi nousta sellaisiin mittoihin, että tilanteesta tulee pienemmille veneille paha paikka. 

Salmisen mukaan myräkkä ei ole kuitenkaan yhtäjaksoista. Sen oheen mahtuu taukoja ja auringon pilkahduksiakin, mutta varautuminen kannattaa tästä huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat