Mainos

Saaristokaupunki Kuopiossa – asuinalue asukkaiden ehdoilla.

Kuopioon Kallaveden rantaan on vuodesta 2003 lähtien rakennettu Saaristokaupunkia, joka nerokkaalla tavalla eheyttää Kuopion kaupunkirakennetta.

Saaristokaupunki muodostuu neljästä niemialueesta, useasta saaresta ja hiljattain avatusta, lähes viiden kilometrin pituisesta Saaristokadusta. Neljä siltaa käsittävä maisemaväylä lyhentää Saaristokaupungin neljästä kaupunginosasta matkaa noin 15 kilometristä 5,5 kilometriin - tontista riippuen jopa enemmänkin.

– Tämä on aivan fantastinen idea, suitsuttaa myös alueella vieraileva valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

– Luulen, että tämä on Suomen paras esimerkki järvimaisemaan sopeutetusta eheästä yhdyskuntarakenteesta. Poliitikot ovat puhuneet tämän syksyn aikana siitä, minkälaista yhdyskuntarakennetta Suomessa pitäisi rakentaa. Tervetuloa katsomaan tänne - täällä on upeat tontit ja upeat maisemat sekä eheä yhdyskuntarakenne, joka mahdollistaa joukkoliikenteen.

Saaristokaupungin omakotitaloissa ja rivitaloissa on nyt noin 4 500 asuntoa. Kerrostalorakentaminenkin on käynnistynyt. Asunnoista on enintään 500 metriä Kallaveden rantaan ja omarantaisia taloja on Suomen oloihin poikkeuksellisen paljon.

Yläkerta kuin ruotsinlaiva, alakerta kuin mökki

– Asuimme Kuopion keskustassa 18 vuotta ja kun lapset olivat lentäneet pois kotoa, heräsi halu lähteä pois keskustasta, kertoo Anja Ruokonen.

– Mieheni huomasi sattumalta tämän silloin rakennusvaiheessa olevan talon. Lähdimme katsomaan, millainen talo laitetaan näin rantaan – vaikka asumme Kuopiossa ja Kallavesi on suuri alue, sitä näkee kuitenkin vähän noilta muilta asuntoalueilta. Luonnonläheisyys tässä onkin ehdottomasti ykkönen, kun linnut lähtevät syksyllä ja palaavat keväällä. Yläkerrassa on kuin ruotsinlaivalla, alakerrassa kuin mökillä.

Ruokonen odottaa innolla Saaristokadun valmistumista. Torille on tapana pyöräillä kesäviikonloppuisin:

– On varmasti suurempi nautinto pyöräillä sinne Saaristokatua kuin moottoritien vartta…

Hyvät kulkuyhteydet keskustaan

Anne ja Jari Saarimäki luonnehtivat itseään omakoti-ihmisiksi, joille on ollut aina selvää, että joskus se talo tullaan rakentamaan, Vain ajankohta oli pitkään epäselvä.

– Kaupunki ohjasi vuokratonttimarkkinoita tälle alueelle, ja sehän sopi meille, Jari Saarimäki muistelee.

– Tämä on hyvien kulkuyhteyksin päässä kaupungin keskustasta ja kun molempien työpaikat ovat siellä, tämä sopii meille mainiosti.

– Olemme viihtyneet eritäin hyvin, sanoo myös Anne Saarimäki.

– Tässä on hyvin samanhenkisiä, samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä naapureina, lapsille on kavereita ja aikuisille samoin. Luonto lähellä ja tuossa järvi, mihin voi viedä lapset uimaan. Meillä on myös käynyt niin hyvä tuuri, että lapset ovat päässeet päiväkotiin ja lähimpään kouluun.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 96 % Saaristokaupungissa asuvista on tyytyväinen alueeseen. Siihen on osasyynä varmasti asukaslähtöinen suunnittelu ja toteutus:

– Asukkaat ovat olleet vahvasti mukana alusta lähtien ja yhteistyötä tehostetaan edelleen, sanoo projektipäällikkö Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo.

– Olemme saanet siitä myönteistä palautetta. ja mietimme asukasyhdistyksen kanssa, kuinka voimme ottaa asukkaat mukaan vielä paremmin.

Saaristokaupungin eteläpäässä olevassa Lehtoniemessä pidetään asuntomessut vuonna 2010. Kun Saaristokaupunki kokonaisuudessaan valmistuu vuoden 2020 tienoilla, siellä tulee olemaan noin 14 000 asukasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.