Mainos

Saako kotia valvoa kameroin, jos murtovarkaat pelottavat? Näin sanoo laki

Omaa kotia saa suojella valvontakameroin, mutta se vaatii uskottavat perusteet.

Suomessa asuntomurtojen röyhkeys sekä määrä ovat yleistyneet viime aikoina. Yleistyvissä määrin viimeaikaisissa murtotapauksissa asuntoja on ryöstetty jopa asukkaiden ollessa kotona.

Oman kodin valvomista kameroin murtovarkailta tai muilta kutsumattomilta vierailta on säännelty laissa. Kamerojen asettamista on kuitenkin rajoitettu omalla kotipihalla tai vaikkapa taloyhtiön rappukäytävässä.

Henkilötietolain mukaan kameravalvonnasta on aina kerrottava näkyvästi – riittävää tiedottamista on esimerkiksi näkyvällä paikalla oleva tarra, joka ilmoittaa alueen kameravalvonnasta.

Laki säätää kameravalvonnalle velvoitteita, muttei ota kantaa siihen, missä tiloissa, paikoissa tai tilanteissa kuvaaminen on sallittua ja missä ei.

Kameravalvonnalle on löydyttävä myös asiallinen syy ja tarve. Syyksi riittää esimerkiksi turvallisuuden ja omaisuuden suojaaminen, rikosten ennalta ehkäiseminen sekä jo tapahtuneiden rikosten selvittäminen.

Näissä tapauksissa vaikkapa oman kotipihan valvominen tai taloyhtiön rappukäytävään asetettu kamera olisivat perusteltuja.

Oleellista omatoimisesti suoritetussa valvonnassa on myös se, että tallenteet tulee hävittää heti, kun niitä ei enää tarvita. Lisäksi tallenteita ei saa esimerkiksi luovuttaa ulkopuolisille.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.