Ruumishuoneen työntekijä vei vainajalta 2500 euroa – ESS: Sairaala suojeli myöhemmin varkaaksi paljastunutta miestä, vaikka tällä oli aiempaakin rikostaustaa

Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen:"Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta" 6:35
Ruumiinsa voi luovuttaa opetuskäyttöön kuolemansa jälkeen – vainajan kohtaaminen jättää jäljen: "Tietysti siinä on kysymys kuoleman kohtaamisesta" kuolema opiskelu

Lahdessa sairaalan ruumishuoneella työskennellyt mies tuomittiin vastikään varkaudesta, sillä tämä oli vienyt vainajalta rahoja. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että sairaala suojeli miestä, vaikka tällä oli aiempaa rikostaustaa.

MTV Uutiset kertoi viime perjantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeuden antamasta tuomiosta, jonka mukaan Päijät-Hämeen keskussairaalan ruumishuoneella Lahdessa työskennellyt kolmekymppinen mies oli varastanut vainajalta 2500 euroa.

Varkauden kohteeksi joutunut, vuonna 1947 syntynyt mies oli saanut tammikuussa 2019 sairauskohtauksen Lahden rautatieasemalla ja kuollut. Mies oli ollut sairaskohtauksen saadessaan matkalla, ja hänellä oli ollut kaulassaan pussi, jossa oli 2500 euroa matkarahaa.

Ruumishuoneella työskennellyt obduktioteknikko oli löytänyt rahat riisuessaan miestä ja vienyt ne. Myöhemmin hän oli palauttanut rahoista suurimman osan, kun rahojen häviäminen oli pantu merkille. Kateisiin oli kuitenkin jäänyt 250 euroa, jotka sairaala korvasi kuolleen miehen leskelle myöhemmin.

Koska rahoja oli kadonnut, asiasta tehtiin rikosilmoitus poliisille. Lopulta sairaalan työntekijä myönsi anastaneensa rahoja, ja Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kolmekymppisen miehen 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Miksi varasta suojeltiin?

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi tapauksen taustalla kyteneestä kiistasta kuolleen miehen ja sairaalan välillä. Lehden mukaan sairaala pyrki suojelemaan obduktioteknikkoa ennen kuin tämä paljastui varkaaksi. Lehden haastattelema uhrin omainen pettyi sairaalan toimintaan.

Sairaalasta ei muun muassa ollut vastattu kuolleen miehen leskelle siihen, miten rahat olivat päässeet katoamaan miehen kaulapussista. Leski oli harmissaan myös siitä, että sairaala oli hävittänyt miehen vaatteet kysymättä.

Tapaus jäi vaille loppuratkaisua, kunnes obduktioteknikko jäi kiinni toiseen rikokseen liittyen. ESS kertoo, että mies oli anastanut Lahden alueella toimivan hautaustoimiston rahoja ja tuomittu rikoksesta viime tammikuussa. Keskussairaalan palveluksesta mies irtisanottiin viime helmikuussa.

ESS:n haastattelema lahtelaisnainen kokee, että kuolleen miehen läheisten palautetta ei otettu ennen tätä tosissaan. Sairaalassa obduktioteknikkoon luotettiin, vaikka miehellä oli myös aiempaa rikostaustaa.

Sairaalan puolelta asiaa on kommentoitu ESS:lle lähinnä siten, että henkilön rekrytoinnin yhteydessä ei ole ollut edellytyksiä teettää miehestä turvallisuusselvitystä. ESS:n haastatteleman ylilääkärin mukaan hänellä ei myöskään ollut muuten tietoa työntekijän rikostaustasta.

Lue myös:

    Uusimmat