Mainos

Rusin oikeusturvasta huolehtiva Olli Rehn ei lähde vaaliehdokkaaksi

Olli Rehn ei aio lähteä ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin. Alpo Rusin oikeusturvasta huolta kantava Rehn sanoo ehdokkuutensa olevan liian suuri riski keskustalle.

Kansanedustajaksi paluuta harkinnut professori Olli Rehn (kesk.) ei lähde ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin. Rehnin ehdokaspohdiskelut katkesivat viime viikkojen tapahtumiin professori Alpo Rusin ympärillä.

Rehn sanoi tänään, että hän haluaa nyt keskittyä luomaan edellytyksiä sille, että Rusi saisi oikeudenmukaisen kohtelun tilanteessa, jossa hänet on jo julkisuudessa tuomittu. Rusia epäillään vakoilusta entisen Itä-Saksan hyväksi.

-Tässä tilanteessa, kun itse toimin tiiviisti edellytysten luomiseksi Rusin oikeudenmukaiselle puolustustaistelulle, niin oma ehdokkuuteni olisi ollut keskustalle suuri riski, Rehn sanoi.

Rehn ja Rusi ovat ystäviä jo vuosien takaa. Rusi oli myös tukemassa Rehnin yritystä päästä keskustan puheenjohtajaksi viime kesäkuun puoluekokouksessa. Rehn punnitsee sanansa tarkasti, kun häneltä kysyy, uskooko hän Rusin olevan syytön.

-Kukaan ei voi ryhtyä toisen takuumieheksi, mutta minulla on syytä olettaa, että Rusi on syytön, ellei häntä näyttöjen perusteella osoiteta syylliseksi. Olennaisempaa on, että Rusille luodaan edellytykset oikeudenmukaiseen puolustustaisteluun.

Rehn kertoi nyt tekevänsä tutkimustyötä asiassa, myös yhdessä juristien kanssa. Hän aikoo kirjoittaa asiasta julkisuuteen lähimmän parin viikon kuluessa. Hän kertoi arvioivansa asian luonnetta oikeusvaltion näkökulmasta.

EU-komissaari Erkki Liikasen avustajan tehtävästä Suomeen palanneen Rehnin oli arveltu yrittävän paluuta eduskuntaan, missä hän istui Helsingistä valittuna kansanedustajana vaalikaudella 1991-95. Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki kertoi tänään, että hän yritti vielä viime viikolla taivutella Rehniä lähtemään ehdolle. Rehn itse kertoi, että kesän mittaan omassa mielessä todennäköisyys vaaleihin lähtemiseksi oli noussut nollasta lähemmäksi 50 prosenttia.

-Sitä vaihtoehtoa ei nyt tavallaan koskaan eletty. Tässä on nyt kysymys vähän isommista asioista kuin yhden ehdokkaan kampanjasta. Minun silmissäni kysymys on myös suomalaisen oikeusvaltion uskottavuudesta.

Jäätteenmäen paineet Helsinkiin siirtymisestä kasvavat

Rehnin ratkaisun odotetaan vain lisäävän paineita sille, että Jäätteenmäki siirtyisi ehdokkaaksi Helsinkiin, vaikka hän on aiemmin luvannut pysyä entisessä vaalipiirissään Pohjanmaalla.

Keskustalla on tarve saada kovan luokan vaaliveturi pääkaupunkiin nyt, kun Esko Aho on jäämässä pois. Aho itse vaihtoi viime vaaleissa vaalipiirinsä Helsinkiin ja varmisti sillä tavoin puolueelle ainoan kansanedustajanpaikan pääkaupungista.

Jäätteenmäki oli tänään yhtä niukkasanainen kuin ennenkin eikä paljastanut, milloin hän sanoo viimeisen sanansa asiassa.

-Asia kypsyy aikanaan, hän totesi.

(Seitsemän uutiset 17.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.