Mainos

Ruotsinkin katolinen kirkko salannut pedofiilejaan

Ruotsinkin roomalaiskatolinen kirkko on myöntänyt pimittäneensä kirkon piirissä tapahtuneita lasten seksuaalisia riistoja. Tukholmalaislehti Dagens Nyheter kirjoitti sunnuntaina kirkon tienneen, että kaksi sisarta joutui katolisen papin riistämiksi 1950- ja 1960-luvulla.

Katolisen kirkon piispa Anders Arborelius sanoo ottavansa kaiken vastuun siitä, ettei sisarten tapausta selvitetty. Hän on tiennyt tapauksesta ainakin vuodesta 2003.

Arborelius pyytää anteeksi uhreilta ja sanoo olevansa valmis hyväksymään tekonsa seuraamukset.

- Piispana kannan täyden vastuun tapahtuneesta, kun tämä traaginen tapaus nyt selvitetään perusteellisesti, hän sanoi tiedotteessa.

Jo vuonna 1990 toinen sisarista teki ilmoituksen papista, joka oli riistänyt häntä ja hänen sisartaan seksuaalisesti. Tuolloin ilmoituksen otti vastaan silloinen piispa Hubertus Brandenburg.

Kirkko tiesi myös, että papilla oli ollut pitkään suhde sisarusten äidin kanssa. Virallisesti roomalaiskatoliset papit elävät selibaatissa.

Nainen teki uuden ilmoituksen 2003. Hän kertoi asiasta myös katoliselle lehdelle, mutta mitään ei tapahtunut.

Arborelius puolustaa vaikenemistaan sillä, että hän on ollut sisarten äidin sielunhoitajana, mikä on estänyt häntä puhumasta asiasta. Sielunhoidolla uskovaiset tarkoittavat keskustelua.

- Mutta jos se, ettei tapausta aikoinaan tutkittu, johtui minusta, olen valmis pyytämään paavia vapauttamaan minut piispan työstäni, Arborelius sanoi.

Useita roomalaiskatolisen kirkon pappeja on syyllistynyt lasten seksuaaliseen riistoon eri maissa. Kirkkoa johtavan paavin Benedictus XVI:n eli Joseph Ratzingerin asema on ollut muun muassa pedofiliaskandaalin vuoksi vaikea jo pitkään.

(MTV3 - STT - TT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.