Ruotsin kuningaspari kummastelee maan maskilinjauksia: "Minusta vaikuttaa siltä, ettei kukaan pysty selittämään tätä"

Ruotsin kuningas Carl Gustaf ja kuningas Silvia ovat tällä viikolla lopettaneet pitkän koronaeristäytymisensä ja tehneet ensimmäiset viralliset vierailunsa kahdeksaan kuukauteen. Sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan kuningaspari myös ihmetteli maansa viranomaisten linjauksia kasvomaskeista.

Parin ensimmäiset vierailut sitten helmikuun liittyivät kaikki koronapandemiaan ja he tapasivat muun muassa lääkäreitä ja tutkijoita Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Kuningas ilmaisi vierailulla huolensa viruksen toisesta aallosta.

– Meidän kaikkien täytyy vielä jaksaa, Carl Gustaf sanoi viitaten erilaisten suositusten noudattamiseen.

”Moni haluaa tietää miksi”

Dagens Nyheterin mukaan kuningatar Silvia nosti vierailulla esiin kasvomaskien käytön.

– Uskon, että moni haluaa tietää miksi meille ei suositella niiden käyttämistä, vaikka monissa muissa maissa on jopa pakkoja, kuningatar kysyi.

Karoliinisessa yliopistosairaalassa kuningatar Silvia sai vastaukseksi, ettei maskin antama suoja ole riittävän tehokas ja lisäksi ne ovat vaikeita käyttää. 

– Minusta vaikuttaa siltä, ettei kukaan pysty selittämään tätä niin, että se ymmärretään, kuningas Carl Gustaf sanoi pudistelleen DN:n mukaan päätään.

Ruotsin kansanterveysviranomaiset ovat todenneet maskien voivan synnyttää vääränlaista turvallisuuden tunnetta, joka saa unohtamaan tärkeämmät suositukset käsihygieniasta ja turvaväleistä. 

Viime kuussa Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja Johan Carlson kuitenkin muutti linjauksia siten, että maskisuositus voidaan antaa paikallisesti alueilla, joisssa esiintyy suuria tautiryppäitä. Kansallista maskisuositusta esimerkiksi maskien käytöstä joukkoliikenteessä ei edelleenkään ole annettu.

Pitkä aika eristyksissä

Sekä Carl Gustaf että Silvia ovat yli 70-vuotiaita ja ovat viettäneet suuren osan korana-ajasta Stenhammarin linnassa, josta käsin he ovat työskennelleet video- ja puhelinyhteyksin.

Lapsenlapsiaan he eivät ole tavanneet sitten helmikuun.

– Ystävällinen naapuri on tehnyt ostoksemme. Muuten olemme pitäneet itse itsestämme huolta ja olleet varovaisia, Silvia sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja