Ruotsin ammuskelun taustalla "Södertäljen mafia" – tämä siitä tiedetään

Kansainvälinen rikollisjengi yritti rantautua Suomeen – pääepäillyt pidätettiin aiemmin seksuaalirikoksista 1:19
Katso myös juttu tammikuulta: Kansainvälinen rikollisjengi yritti rantautua Suomeen – pääepäillyt pidätettiin aiemmin seksuaalirikoksista

Södertäljen eilisiltaisten ampujien arvellaan olevan kytköksissä niin sanottuun Södertäljen mafiaan. Ampumisessa loukkaantui kolme ihmistä.

Södertäljen Hovsjöstä löytyi eilisiltana hieman kello 19 jälkeen paikallista aikaa kolme ihmistä, joita oli ammuttu. Kaksi heistä oli 18-vuotiaita miehiä, kertoo Aftonbladet.

Poliisi kertoi pidättäneensä myöhemmin eilen kolme ihmistä ammuskelusta epäiltynä.

Aftonbladetin mukaan yksi pidätetyistä liittyy niin sanotun Södertäljen mafian eli Södertäljenätverketin Saltskogin alueen ryhmään. Se oli aiemmin tänä vuonna mukana toisessa murhatutkinnassa.

Myös Expressen kertoo ammuskelun liittyneen Södertäljen mafian kahden ryhmän, Saltskogin ja Ronnan, väliseen konfliktiin. Saltskog ja Ronna ovat asuinalueita Södertäljessä.

Aftonbladetin mukaan poliisi jahtasi illalla useita naamioituneita epäiltyjä tekijöitä. Lehden tietojen mukaan poliisi oli paikalla useilla partioilla.

Mikä on Södertäljen mafia?

Södertäljenätverket, Södertäljen mafia tai Södertäljen verkosto tunnetaan mediatietojen mukaan myös nimellä Syyrian Mafia.

Se on assyrialais-syyrialainen rikollisjärjestö, jonka kotipaikka on Tukholman läänissä sijaitsevan Södertäljen kunnan keskustaajama.

Mafian toiminta perustuu yhteistyöhön ja palvelujen vaihtamiseen perheiden, sukulaisten tai alkuperältään toisiinsa sidoksissa olevien ihmisten välillä.

Järjestöä ei tiettävästi kuitenkaan johda kukaan yksittäinen ihminen tai tietty perhe.

Tukholman Svean hovioikeus vahvisti syyskuussa 2014 Södertäljessä rikollisjärjestön olemassaolon, jolla on laaja valtarakenne ja vaikutuksia myös politiikkaan.

Ruotsin poliisin lokakuussa 2019 antamien tietojen mukaan organisaatio kasvaa edelleen ja saa lisää valtaa.

Huumekauppaa ja velanperintää

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan verkostosta tunnetuksi tulleet aloittivat rikollisen toimintansa 2000-luvun alussa.

Toimintaan on kuulunut huumekauppaa, laitonta uhkapelaamista ja velanperintää, johon on liittynyt väkivaltaa ja kiristystä.

Noin kymmenen vuotta sitten suuri osa verkostosta tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Nykyään Södertäljen jengiympäristö näyttää SVT:n mukaan erilaiselta.

Syksyn 2022 väkivalta-aallon taustalla on kaksi toisiaan vastaan taistelevaa ryhmittymää.

Suomikin osallisena

MTV Uutiset kertoi tammikuussa poliisin onnistuneen estämään kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän kiinnittymisen Suomeen. 

Poliisin mukaan pääepäilty tuli Suomeen tarkoituksenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Lisäksi poliisi sai viitteitä, että ryhmän tarkoituksena oli hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia.

Suomessa tutkitun rikoskokonaisuuden pääepäilty lähetteli poliisin mukaan viestejä, joissa kehotti hakemaan netistä tietoa hänen nimellään ja hakusanalla "Södertäljen mafia". 

Södertäljen mafia tai Södertäljenätverket ei kuitenkaan poliisin mukaan liittynyt Suomessa tutkittuun tapaukseen muuten.

Lue myös:

    Uusimmat