Tukholman seudulla kaksi räjähdystä varhain aamulla – toisessa kohteena nuori uusnatsi, jota epäillään viime viikon murhasta

Ruotsissa Tukholman seudulla on tapahtunut tänään kaksi räjähdystä.

Ensimmäinen räjähdys tapahtui Tukholman eteläpuolella Huddingessa sijaitsevassa rivitalossa aamuviiden jälkeen Suomen aikaa. Poliisin mukaan kukaan ei haavoittunut räjähdyksessä ainakaan vakavasti.

Poliisi sanoi tutkivansa, onko räjähdyksellä yhteyksiä viime viikkojen jengiväkivaltaisuuksiin.

–  Selvitämme, onko osoitteella yhteyksiä aikaisempiin rikoksiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Tukholman poliisin tiedottaja Mats Eriksson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Kosto surmaajauusnatsille?

Muutamaa tuntia myöhemmin räjähti asuinrakennuksessa Hässelby villastadissa Tukholman luoteisosassa. Räjähdys aiheutti tulipalon ja asukkaiden evakuoinnin. Henkilövahingoista ei ole tietoa.

–  Koko talo tärisi, sanoi paikallinen asukas Expressen-lehdelle.

Lähellä asuva asukas taas kuvasi Dagens Nyheterille, että asukkaat heräsivät voimakkaaseen räjähdykseen, joka muun muassa aiheutti maalausten tippumisen alas seiniltä.

Räjähtäneen asunnon asukkaat eivät olleet paikalla. TV4:n tietojen mukaan Hässelbyn räjähtäneessä asunnossa oli kirjoilla kaksi ihmistä, jotka on vangittu epäiltynä viime torstaina Tukholman eteläpuolella Jordbrossa tapahtuneesta murhasta. Toinen heistä on tuomittu uusnatsi, jolla on yhteyksiä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. 23-vuotias mies on aiemmin tuomittu viharikoksista.

Poliisi kertoi torstaina ottaneensa ampumisesta epäiltynä kiinni kolme ihmistä.

Kyseessä on toinen Hässelbyssä tapahtunut räjähdys viikon sisään. Viikko sitten tapahtuneessa räjähdyksessä haavoittui kolme ihmistä.

Nuori nainen kuoli Uppsalan lähellä omakotitalossa tapahtuneessa räjähdyksessä 0:48
Nuori nainen kuoli Uppsalan lähellä omakotitalossa tapahtuneessa räjähdyksessä viime viikolla.

Armeija apuun

Ruotsin jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Pelkästään syyskuussa toistakymmentä ihmistä sai surmansa jengiväkivaltaisuuksissa.

Perjantaina kerrottiin, että Ruotsin puolustusvoimat ryhtyy tukemaan poliisia maata piinaavan jengiväkivallan aallon torjunnassa.

–  Väkivallan aalto, jonka nyt näemme, on vertaansa vailla Ruotsissa ja Euroopassa. Millään muulla maalla ei ole käsissään vastaavaa tilannetta kuin Ruotsilla, sanoi pääministeri Ulf Kristersson tiedotustilaisuudessa.

Tunnetun jengipomon asema horjuu

Viime viikkojen väkivaltaisuuksien on arvioitu linkittyvän Foxtrot-rikollisverkoston sisäisiin kiistoihin ja toisaalta kilpailuun Dalen-rikollisverkoston kanssa.

Foxtrot-verkoston johtaja Rawa Majid eli "Kurdikettu" majailee Turkissa ja on hankkinut itselleen Turkin kansalaisuuden, minkä vuoksi tätä ei ole voitu luovuttaa Ruotsiin.

Svenska Dagbladet kertoi sunnuntaina, että Majidin auktoriteetti huojuisi nyt pahasti rikollispiireissä. Lehden tietojen mukaan kymmenen rikollisverkostojen johtohahmoa, joiden kanssa Majid on onnistunut aiemmin luomaan liittolaisuuksia, järjestivät salaisen tapaamisen savustaakseen Majidin ulos.

Lue myös:

    Uusimmat