Korkein oikeus: Wagneriin kytketty Jan Petrovski päästettävä vapaaksi – ei voida luovuttaa Suomesta Ukrainaan

Suomessa säilöön otettua, palkka-armeija Wagneriin kytkettyä venäläistä Jan Petrovskia ei voida luovuttaa Ukrainaan. Näin linjasi korkein oikeus. 

Korkeimman oikeuden mukaan Petrovskia, joka tunnetaan nykyään nimellä Voislav Torden, ei voida pitää enää myöskään säilössä, eli hänet on päästettävä vapaaksi jos muuta syytä vapaudenmenetykselle ei ole.

Petrovskia on pidetty Vantaan vankilassa, mistä hän vapautui tänään. Miehen oikeusavustaja Heikki Lampela oli päämiestään vastassa vankilan porteilla.

Rajavartiolaitos otti Petrovskin haltuunsa heti vapautumisen jälkeen, mahdollisesti maasta poistamista varten.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi kertoo STT:lle, että Petrovski on otettu säilöön ulkomaalaislain perusteella. Suomenlahden merivartiosto selvittää Petrovskin edellytyksiä oleskella Suomessa.

Ukraina oli pyytänyt Suomelta, että Petrovski luovutettaisiin rikosprosessia ja oikeudenkäyntiä varten. 

Korkeimman oikeuden arvion mukaan luovutus voisi kuitenkin loukata Petrovskin ihmisoikeuksia. Syynä ovat etenkin Ukrainan vankiloiden olosuhteet.

KKO: Vankilaolosuhteet voisivat uhata ihmisoikeuksia

Korkeimman oikeuden mukaan on olemassa todellinen vaara siitä etteivät olosuhteet, joihin Petrovski Ukrainassa mahdollisesti joutuisi, täyttäisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen edellyttämiä inhimillisen kohtelun vaatimuksia.

KKO viittasi päätöksessään muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen näkemykseen, jonka mukaan erään tietyn ukrainalaisen tutkintavankilan olosuhteet loukkasivat ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa, eli kidutuksen kieltoa.

Artiklan mukaan ketään ei saa kiduttaa, eikä kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Tuomion saanut vankila oli samalla alueella, jonne myös Petrovski olisi Ukrainan viranomaisten mukaan siirretty.

Lisäksi KKO otti huomioon Ruotsin korkeimman oikeuden ratkaisun vastaavan kaltaisessa asiassa. Myös Ruotsin korkein oikeus kielsi luovutuksen ja viittasi samalla raportteihin, joiden mukaan Ukrainan vankiloiden olosuhteet ovat sodan aikana entisestään heikentyneet ja voivat muodostaa uhan elämälle ja terveydelle. 

Ruotsalaispäätöksessä todettiin, että on raportteja kidutuksesta ja väkivallasta sellaisten henkilöiden osalta, joiden epäillään tehneen yhteistyötä Venäjän kanssa.

Aiemmin Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti, että Jan Petrovski pidetään Suomessa säilössä luovutustutkinnan ajan. Luovutustutkintaa on johtanut KRP.

Korkeimman oikeuden kantaa luovuttamisasiaan pyysi oikeusministeriö.

EU: Petrovski johti sotajoukkoja

Ukraina pyysi Petrovskia luovutettavaksi oikeudenkäyntiä varten, sillä hänen epäillään osallistuneen sotatoimiin Ukrainaa vastaan. Ukrainassa Petrovskia epäillään osallisuudesta terroristiorganisaatioon ja "muusta terroristiorganisaation toiminnan edistämisestä".

Petrovskia on epäilty ainakin kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välillä Luhanskin ja Donetskin alueella tapahtuneista terrorismirikoksista. 

EU:n pakotelistauksen mukaan Petrovski on toiminut Rusich-joukoiksi kutsutun venäläisen ryhmän johtajana ja komentajana. Rusich-joukot ovat sotineet Ukrainassa Venäjän puolella. 

Joukoilla on pakotelistauksen mukaan kytköksiä palkka-armeija Wagneriin ja joukkojen uskotaan jopa mahdollisesti toimineen osana Wagner-joukkoja.

EU:n pakotteiden mukaan Petrovski on vastuussa toimista, jotka uhkaavat Ukrainan suvereniteettia ja itsenäisyyttä sekä maan turvallisuutta.  

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Petrovski on toiminut Rusich-joukkojen komentajana vuoden 2022 jälkeen. Aiemmin ykkösmiehenä oli niin ikään pakotteiden kohteena oleva Aleksei Miltsakov. 

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Petrovski otti päävastuun joukoista sen jälkeen, kun Miltsakov loukkaantui Ukrainan Harkovassa käydyissä taisteluissa vuonna 2022. 

Lue myös:

    Uusimmat