MTV:n tiedot: Ruotsissa toisiaan vastaan verisesti sotivan Foxtrot-rikollisverkoston molemmat haarat toimivat Suomessa

Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi" 6:29
Katso myös: Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi"

MTV Uutisten tietojen mukaan Ruotsissa kovin ottein toisiaan vastaan sotivan Foxtrot-rikollisverkoston molemmat haarat toimivat Suomessa. Ryhmittymät pyrkivät jatkuvasti vahvistamaan asemaansa Suomen huumemarkkinoilla. 

– Tiedustelutiedon perusteella viitteitä tästä on paljon, vahvistaa rikoskomisario Marko Heinonen KRP:stä MTV Uutisille.

– Toki kummankaan ryhmittymän johtajaa ei ole vangittu, viety käräjille asti ja tuomittu niin, että voitaisiin sanoa sillä tavalla täysin varmaksi, että he vaikuttavat Suomen huumemarkkinoihin.

Sotaisaa ja ääriväkivaltaista Foxtrot-verkostoa johtaa Ruotsissa Kurdiketuksi itseään kutsuva Rawa Majid. Viime kesään saakka Majidin rinnalla järjestön johdossa toimi Mansikaksi itseään kutsuva Ismail Abdo

Lempinimet jäivät elämään, kun miehet käyttivät niitä koodiniminä rikollisten aiemmin suosimissa salatuissa Encrochat- ja Sky ECC -viestijärjestelmissä. 

Viime kesän lopussa miehet ajautuivat välirikkoon, joka leimahti pian täysimittaiseksi jengisodaksi Ruotsissa. MTV:lle jotkut ammattirikollisista ovat luonnehtineet Ruotsin rajua välienselvittelyjen jatkumoa ”sisällissodaksi”, jota keskenään taistelevat ryhmittymät rahoittavat huumekaupalla.

– Suomessa ensimmäiset viitteet näiden ruotsalaisryhmittymien toiminnasta alkoivat näkyä noin kaksi vuotta sitten, Heinonen kertoo.

"Kurdikettu" vasemmalla, "Mansikka" oikealla.

Suomessa ei väkivaltaisuuksia

Riidan seurauksena Foxtrot-ryhmittymä jäi Kurdiketun haltuun. Mansikan johtamalla ryhmittymällä ei ole varsinaista nimeä vaan sitä kutsutaan verkostoksi. Molempien ryhmien johtajat piilottelevat Ruotsin viranomaisia ulkomailla ja ovat Interpolin etsintäkuuluttamia.

Kurdiketun ja Mansikan välirikon syyksi on julkisuudessa kerrottu erääseen huumekauppaan liittyvä erimielisyys, jossa Kurdiketun väitettiin varastaneen lastin itselleen. MTV:n tietojen mukaan miesten riitaantumisen ydinsyynä olisivat olleet järjestön harjoittamat julmat lasten teloitukset, joita Mansikka olisi vastustanut.

Jengisodan ensimmäinen uhri oli Mansikan äiti, jonka ampumisen Kurdiketun epäillään järjestäneen. Kuusikymppinen nainen tapettiin Uppsalan Gränbyssä viime syyskuun alussa.

Tämän jälkeen keskenään sotivat ryhmittymät ovat vahingoittaneet ja tappaneet vuorotellen toistensa jäseniä Ruotsissa. Suomessa tällaista ei KRP:n mukaan ole tapahtunut.

– Ruotsissa tilanne on vaikea. Ruotsin poliisi on tehnyt hyvää työtä, saanut hyviä tuloksia aikaiseksi ja onnistunut korjaamaan vaikeaa tilannetta. Suomessa ei onneksi ole vielä missään räjähtänyt, eikä ketään ole ammuttu näissä ruotsalaisten rikollisorganisaatioiden keskinäisissä välienselvittelyissä, Heinonen kertoo.

Vinkkien määrä räjähti

Suomessa poliisi on törmännyt Foxtrotiin huumausaineisiin liittyvissä esitutkinnoissa. Yksi uutisoiduimmista oli KRP:n ja Helsingin poliisin tutkima ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisjärjestöön liittyvä rikosvyyhti.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi sai viitteitä siitä, että osa Suomeen päätyneistä huumeista oli mahdollisesti peräisin Foxtrot-järjestöltä. Poliisi alkoi tutkia vyyhtiä syksyllä 2022.

– Sen jälkeen, kun näitä ruotsalaisryhmittymiä on käsitelty julkisuudessa, Suomen poliisin ruotsalaisryhmistä kansalaisilta saamien vinkkitietojen määrä kasvoi räjähdysmäisesti, Heinonen kuvailee. 

– Tällä hetkellä meillä tulee ovista ja ikkunoista tietoja, joissa puhutaan siitä, mitä Dödspatrullen, Foxtrot, Kurdikettu ja Mansikka täällä Suomessa hääräävät.

Poliisilla on Heinosen mukaan täysi työ tarkistella tietojen paikkansapitävyyttä.

– Kun puhutaan tällaisista väkivaltaisista ryhmistä, poliisin on oltava tietenkin perillä siitä, mikä on paikkansapitävää tietoa, mikä osittain paikkansapitävää ja mikä täysin huuhaata.

Tiivis poliisiyhteistyö Ruotsin kanssa

KRP arvioi Ruotsin jengiväkivaltaan liittyvän tilanteen vakavaksi. Suomen poliisi tekee tiivistä yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa estääkseen jengiväkivaltaisuuksien siirtymisen rajan tälle puolelle.

– Viimeiset kaksi–kolme vuotta tätä yhteistyötä on tehty hyvin tiiviisti ja jopa päivittäin riippuen tilanteesta sekä tiedustelu- ja esitutkintakokonaisuuksista. Autamme toinen toisiamme, Heinonen kuvailee.

– Suomen poliisin tavoitteena on estää tilanteen riistäytyminen Suomessa samankaltaiseksi kuin Ruotsissa. Siksi me otamme asian vakavasti, reagoimme kaikkiin vihjeisiin ja tiedustelutietoihin ja teemme hirmu paljon töitä tämän eteen.

Lue myös:

    Uusimmat