Mainos

Ruoste rapauttaa uusiakin autoja

Jo neljän vuoden ikäisissä autoissa saattaa olla pahoja ruostevaurioita, vaikka eri automerkit ruostuvatkin eri tahtia. Parhaiten ruostetta vastaan taistellaan käyttämällä esikäsiteltyjä peltejä, mutta myös 3-4 vuoden käytön jälkeen tehty jälkikäsittely kohentaa keskivertoauton ruostesuojaa. Autoliitto, Kuluttajavirasto ja vakuutus- ja ruostesuoja-ala esittelivät tänään vastaavien pohjoismaisten järjestöjen kanssa teettämänsä ruostetutkimuksen.

Tutkimuksessa sahattiin paloja 18:sta Suomessa eniten myydystä automallista vuosimallia 1989 ja 1992. Mukana oli 550 autoa. Vuoden 1989 autoista jopa kolmanneksesta löytyi huomattavia ruostevaurioita peltien saumakohdista.

-Ruostuminen alkaa tyypillisesti jostakin saumakohdasta, esimerkiksi pistehitsatusta liitoksesta tai peltitaivutuksesta. Tämä johtuu siitä, että saumakohdat ovat usein vaikeita suojata syöpymistä vastaan. Saumakohdat saattavat olla myös pitkän aikaa kosteuden ja maantiesuolan ryöpyttäminä, selittää Ruotsin korroosioinstituutin tutkija Bo Rendahl.

Vaikka esikäsiteltyjen peltien käyttö on yleistynyt, ei tutkimuksessa todettu vastaavia parannuksia 1992 mallisten autojen korroosiokestävyydessä. Syynä on se, että moni autovalmistaja on luopunut ruosteenestoaineiden käytöstä koteloissa ja saumoissa. Tutkimuksen mukaan hyvin tehty auto ei tarvitse jälkikäsittelyä. Tämmöinen auto saakin usein 12 vuoden läpisyöpymistakuun. Tutkijat löysivät viitteitä siitä, että keskivertoauton ruostesuojaa voidaan parantaa jälkikäsittelyllä. Mikäli valmistaja ei ole käyttänyt lainkaan ruosteenestoaineita ja esikäsiteltyjen peltien sinkkikerros on ohut, kannattaa auto jälkikäsitellä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa valmistajan antamia ohjeita noudattaen.

Tutkimuksen mukaan vuoden 1989 henkilöautoista olivat parhaassa kunnossa Audi 100, Volvo 700 ja Mercedes 124. Pahiten ruostuneita olivat Opel Kadett, Fiat Uno ja Toyota Corolla. Vuoden 1992 malleista parhaiten olivat pärjänneet Mercedes 124, Audi 100 ja BMW:n 3-sarja. Ruostevaurioita löytyi runsaasti mm. Nissan Primerasta ja Opel Astrasta.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.