Ruokakaupan kellarissa sijaitsee 30 vuotta rakennettu pienoismaailma – tältä näytti Maarianhamina 1920-luvulla

MTV Maarianhaminassa: Ruokakaupan kellarissa sijaitsee kokonainen pienoismaailma – tältä kaupunki näytti 1920-luvulla 5:19
Katso videolta, miltä pienoiskaupunki näyttää ja millaista Maarianhaminassa oli 1920-luvulla.

Ahvenanmaalla aivan Maarianhaminan keskustassa paikallisen ruokakaupan alakerrassa sijaitsee museo, joka kätkee sisälleen kokonaisen pienoismaailman. Vuonna 1987 maarianhaminalainen eläkeläisryhmä aloitti työn, joka näyttää miltä kaupunki näytti 1920-luvulla.

Pienoiskaupungin rakentamiseen osallistui yhteensä 70 eläkeläistä. Ryhmän nimi on Nybyggarne. Lähes kaikki rakentajat olivat miehiä, mutta mukana oli myös yksi nainen.

1970-luvulla vanhoja taloja purettiin paljon Maarianhaminassa. Se herätti turhautumista ja suruakin paikallisissa, joten he halusivat rakentaa pienoiskaupungin. He keräsivät piirustuksia ja dokumentteja taloista. Rakentaminen aloitettiin 1987 ja sitä jatkettiin 30 vuotta, jotta saatiin nämä 11 vitriiniä valmiiksi, Miniatyrstadens vänner-yhdistyksen puheenjohtaja Guy Schauman kertoo MTV Uutisille.

Pienoistaloja on näyttelyssä yhteensä 640. Nykyään 1920-luvulla rakennetuista taloista on Maarianhaminassa jäljellä noin 80.

Se tekee tästä pienoiskaupungista uniikin, että sen rakentamisessa mukana olleilla eläkeläisillä on jokaisella joku tunneside näitä taloja kohtaan. Osa heistä on asunut näissä taloissa, Schauman sanoo.

Nybyggarne on lahjoittanut pienoismallin Maarianhaminan kaupungille. Kauppaneuvos Anders Wiklöf järjesti pienoismallille sopivan näyttelytilan Mathis-Hallenin kellaritilassa Norragatanin ja Ålandsvägenin risteyksessä.

Rakentaminen laajeni jatkuvasti

Pienoiskaupungin rakentaminen aloitettiin seurojen talosta, joka purettiin 1970-luvulla. Paikalliset olisivat halunneet rakentaa kokonaan uuden seurojen talon, mutta kun siihen ei ollut varaa, päätettiin rakentaa sen pienoismalli. Sen jälkeen rakentaminen vain jatkui ja laajeni muihin kaupungin taloihin.

Ennen aikaan taloissa oli hienot pihat, joissa oli paljon tilaa. Nykypäivänä on rakennettu lisää taloja näiden isojen pihojen tilalle, museo-opas Gun Styrström kertoo.

Nyt pienoiskaupunki alkaa olla valmiiksi rakennettu yhtä pientä saarta lukuunottamatta, mutta historiallinen työ jatkuu.

– Jatkamme työtä sen parissa, että kaivamme esiin näiden vanhojen talojen historiaa. Ketkä ovat asuneet niissä ja mitä näissä taloissa on tapahtunut. Se on meidän tehtävämme, jotka olemme mukana tässä miniatyyrikaupungin ystävien yhdistyksessä, Styrström sanoo.

Vierailijat ihastelevat

Vuosittain museossa vierailee noin 2000–3000 ihmistä. Monilla vierailijoista on jokin side Ahvenanmaahan.

Yleisin reaktio on, että miksi näitä taloja ei ole säilytetty. Ihmiset ovat yleensä hyvin vaikuttuneita näkemästään ja siitä rakennustyöstä, mikä pienoiskaupunkia varten on tehty, Schauman kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat