Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää 5. helmikuuta vietetään nyt tavallista juhlavammissa merkeissä. Tänä vuonna juhlitaan näet runoilijan syntymän 200-vuotismuistoa.
Kahvipöytään kannattaakin tuoda tarjolle runoilijan nimikkotorttuja. 1800-luvulla leivokset nimettiin usein kuuluisuuksien mukaan. Runebergin torttujen lisäksi meillä tunnetaan yhä mm. Aleksanterin ja Napoleonin leivokset.
Runoilijan nimikkotorttu on lieriön muotoinen noin 5-7 senttiä halkaisijaltaan ja korkeutta sillä on saman verran. Raaka-aineina ovat vehnäjauhot, sokeri, kananmuna, rasva, mantelit ja leivinjauhe. Tortun päällä on tavallisesti vadelmahilloa, jota reunustaa valkoinen kuorrutus. Torttujen kostuttamisessa käytetään sokerivettä; myöskin rommia.
Runoilijan puolison Fredrika Runebergin käsin kirjoittama kodinhoitokirja vuosilta 1852-53 löydettiin Runebergin kodin peruskorjaustöiden yhteydessä. Siinä on 93 ruokareseptiä ja lukuisia kakkujen ja sokerileipien ohjeita. Mukana on myös Runebergin leivoksen ohje, joka tosin on hieman erilainen kuin nykyiset nimikkotortut.
(MTV3-STT)
>Ruokalan ohje: Runebergin tortut kahvin kera >Arjan Leivontanurkka: kevennetyt Runebergin tortut