Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Runebergin päivänä syödään runoilijan nimikkotorttuja

Julkaistu 04.02.2004 12:09

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää 5. helmikuuta vietetään nyt tavallista juhlavammissa merkeissä. Tänä vuonna juhlitaan näet runoilijan syntymän 200-vuotismuistoa.

Kahvipöytään kannattaakin tuoda tarjolle runoilijan nimikkotorttuja. 1800-luvulla leivokset nimettiin usein kuuluisuuksien mukaan. Runebergin torttujen lisäksi meillä tunnetaan yhä mm. Aleksanterin ja Napoleonin leivokset.

Runoilijan nimikkotorttu on lieriön muotoinen noin 5-7 senttiä halkaisijaltaan ja korkeutta sillä on saman verran. Raaka-aineina ovat vehnäjauhot, sokeri, kananmuna, rasva, mantelit ja leivinjauhe. Tortun päällä on tavallisesti vadelmahilloa, jota reunustaa valkoinen kuorrutus. Torttujen kostuttamisessa käytetään sokerivettä; myöskin rommia.

Runoilijan puolison Fredrika Runebergin käsin kirjoittama kodinhoitokirja vuosilta 1852-53 löydettiin Runebergin kodin peruskorjaustöiden yhteydessä. Siinä on 93 ruokareseptiä ja lukuisia kakkujen ja sokerileipien ohjeita. Mukana on myös Runebergin leivoksen ohje, joka tosin on hieman erilainen kuin nykyiset nimikkotortut.

(MTV3-STT)

>Ruokalan ohje: Runebergin tortut kahvin kera >Arjan Leivontanurkka: kevennetyt Runebergin tortut

Lisää aiheesta:

Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"