Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Runebergin päivänä syödään runoilijan nimikkotorttuja

Julkaistu 04.02.2004 12:09

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää 5. helmikuuta vietetään nyt tavallista juhlavammissa merkeissä. Tänä vuonna juhlitaan näet runoilijan syntymän 200-vuotismuistoa.

Kahvipöytään kannattaakin tuoda tarjolle runoilijan nimikkotorttuja. 1800-luvulla leivokset nimettiin usein kuuluisuuksien mukaan. Runebergin torttujen lisäksi meillä tunnetaan yhä mm. Aleksanterin ja Napoleonin leivokset.

Runoilijan nimikkotorttu on lieriön muotoinen noin 5-7 senttiä halkaisijaltaan ja korkeutta sillä on saman verran. Raaka-aineina ovat vehnäjauhot, sokeri, kananmuna, rasva, mantelit ja leivinjauhe. Tortun päällä on tavallisesti vadelmahilloa, jota reunustaa valkoinen kuorrutus. Torttujen kostuttamisessa käytetään sokerivettä; myöskin rommia.

Runoilijan puolison Fredrika Runebergin käsin kirjoittama kodinhoitokirja vuosilta 1852-53 löydettiin Runebergin kodin peruskorjaustöiden yhteydessä. Siinä on 93 ruokareseptiä ja lukuisia kakkujen ja sokerileipien ohjeita. Mukana on myös Runebergin leivoksen ohje, joka tosin on hieman erilainen kuin nykyiset nimikkotortut.

(MTV3-STT)

>Ruokalan ohje: Runebergin tortut kahvin kera >Arjan Leivontanurkka: kevennetyt Runebergin tortut

Lisää aiheesta:

Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllylläYllättävä tulos: Kuluttajaliitto selvitti, keitä ovat "temuttajat"Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?Tukehtumisriski! Nappaa nämä lelut heti pois käytöstäHelena söi yli vuoden antibiootteja ennen kuin todellinen syy lamauttavaan väsymykseen paljastuiUutissuomalainen: Esidiabetes yleistynyt voimakkaasti lapsilla
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • 14:06
    Verkkokauppa

    Yllättävä tulos: Kuluttajaliitto selvitti, keitä ovat "temuttajat"

  • 11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • 10:01
    Takaisinvedot

    Tukehtumisriski! Nappaa nämä lelut heti pois käytöstä

  • 06:39
    Väsymys

    Helena söi yli vuoden antibiootteja ennen kuin todellinen syy lamauttavaan väsymykseen paljastui