Rumaksi homoksi haukkumisesta yli 2000 euron sakot: Tuomio varusmiestä ivanneille ja kastelleille palvelustovereille

Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsitteli perjantaina Parolan Panssariprikaatissa vuonna 2022 tapahtuneita palvelusrikosepäilyjä.

Käräjäoikeus tuomitsi viisi varusmiestä kuudenteen varusmieheen kohdistuneista palvelusrikoksista päiväsakkorangaistuksiin, joiden määrä vaihteli 10 ja 70 päiväsakon välillä.

Maksettavaa tuomituille kertyi 70 eurosta aina 2030 euroon asti.

Syyttäjän mukaan kiusaaminen on jatkui kesäkuusta 2022 saman vuoden lokakuuhun asti.

Osa syytetyistä varusmiehistä oli miehistöä, osa aliupseereita. Rikokset tapahtuivat varuskunnan porttien sisäpuolella ja erityisesti panssarivaunuhallilla.

Ivaa ja hakkaamisella uhkailua

Oikeuden mukaan varusmiehet olivat toistuvasti esittäneet kiusatulle varusmiehelle erilaisia seksuaalissävytteisiä ja halventavia kysymyksiä, jotka ovat liittyneet muun muassa hänen ammattitaitoonsa ja älykkyyteensä. 

Yksi heistä oli myös töninyt kiusattua varusmiestä ja uhannut tätä väkivallalla sanomalla "hakkaan sut".

Kaksi syytetyistä varusmiehistä kasteli uhria vesiletkulla ja toinen ruiskutti tämän päälle vielä puhdistusainetta.

Varusmiesten yksikön toimistoaliupseerina toiminut varusmiesalikersantti taas ivasi uhria tämän puhelimen käytöstä, suihkussa ja vessassa käymisestä ja kutsui häntä homoksi, rumaksi ja läskiksi. Hän sai kovimman, 70 päiväsakon suuruisen rangaistuksen.

Väkivaltauhkauksen esittänyt varusmies tunnusti toimintansa esitutkinnassa. Myös osa muista syytetyistä myönsi olleensa kiusaamisessa mukana. Osa ei ottanut asiaa kantaa ja yksi kiisti osallisuutensa.

Kaikki kuitenkin totesivat esitutkinnassa tietävänsä, että kiusaaminen on Puolustusvoimien yleisen palvelusohjesäännön mukaan kiellettyä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat