Mainos

Rotukahinointi jatkuu Vantaan Hakunilassa

Keskellä päivää käydyn tappelun suomalaisosapuoli on 16-vuotias koulun entinen oppilas. Koulusta kerrottiin, että suomalaisnuoren tiedetään omaavan rasistisia asenteita. Hän ehti lyödä somalia kasvoihin, mutta nujakka saatiin aisoihin nopeasti. Kukaan ei loukkaantunut pahemmin.

Hakunilan somaliperheet pitivät yli 50 lasta kotona maanantaina ja eilen, koska he ovat pelänneet suomalaisnuorten kostoiskuja viime viikonlopun väkivaltaisuuksien jälkeen. Suurin osa somalilapsista palasi keskiviikkoaamuna jälleen koulutielle.

Poliisin mukaan vielä ei tiedetä, liittyykö koulupihan nujakka viikonlopun tapahtumiin. Välikohtauksesta tehdään poliisin mukaan rikosilmoitus, mutta tappelijoita ei aiota pidättää. Kouluista kerrottiin, että lähipäivinä somalilasten koulumatkojen turvallisuutta valvoo poliisi.

Rehtori Tuomo Vuorinen Hakunilanrinteen ala-asteelta kertoo, että Vantaan järjestyspoliisi on luvannut järjestää partion. Poliisi täsmensi, että varsinaisesta kouluun tai kotiin saattamisesta ei ole kyse, mutta alueella on ollut eilisestä lähtien tavallista enemmän miehitystä. Näkyvällä läsnäololla pyritään ehkäisemään yhteenotot ennalta, ja epäilyttäviin kokoontumisiin tai muuhun vastaavaan puututaan nopeasti.

Hakunilanrinteen ala-asteen 40 somalioppilaasta muutama jäi kotiin vielä tänään. Hakunilan yläasteen 19 oppilaasta enää kaksi puuttui. Osa somalilapsista tuli tänään kouluun äitiensä saattelemina.
-Jos vanhemmat haluavat, järjestämme lisäksi koululle erityisen huoneen, jossa lapset voivat odottaa sisarustensa koulupäivän päättymistä, Vuorinen kertoi.

-He voivat sitten mennä yhdessä kotiin tai vanhemmat voivat hakea heidät. Lapsensa kouluun saattaneet somaliäidit esittivät huolensa lastensa turvallisuudesta Vuoriselle aamulla. Rehtorin mukaan erityisjärjestelyjä jatketaan ainakin sen aikaa, kunnes tilanne rauhoittuu.

Hakunilan rehtori: Haluamme työrauhan kouluun


-Toivomme, että media jättäisi meidät rauhaan, sillä tämä mediaryöpytys vaikuttaa jo täysin sivullisiin oppilaisiinkin, Vantaan Hakunilan yläasteen rehtori Heli Mentunen sanoo.

-Somalioppilaat ovat ilmoittaneet, että he eivät koulun sisällä pelkää ketään eikä mitään ja että heillä on täällä kavereita. Koulun ulkopuolella tapahtuneet asiat kuuluvat poliisille, yläasteen pitäisi päästä jatkamaan koulutyötä, Mentunen toteaa

Koulu pyysi poliisia saattamaan lapset koteihinsa koulun jälkeen tänään. Myös partiointia on lisätty.

-Meidän täytyy lähteä siitä, että kaikilla oppilailla on turvallinen kotimatka, Mentunen sanoo.

Yhteiselo sujuu

Hakunilan yläasteella on 350 oppilasta, joista 19 on somalia. Koulussa on myös venäläisiä, vietnamilaisia ja kurdeja.

-Somalioppilailla on suomalaisia kavereita, eivätkä he erotu muutenkaan mitenkään porukasta. Rinnakkaiselo sujuu hyvin, sillä oppilaat ovat vanhoja kavereita jo ala-asteelta, Mentunen sanoo. Mentunen toteaa, että oppilaiden joukossa on yksittäisiä rasistisia oppilaita, jotka pitävät meteliä itsestään.


Hakunilanrinteen alueella asuvat somalilapset on keskitetty Hakunilanrinteen ala-asteelle. Koulussa on yhteensä 570 oppilasta, joiden joukossa on muitakin kansallisuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.