Mainos

Roskapankista Yhdysvalloille kilpailuetu

Profesori Vesa Puttonen, Helsingin Kauppakorkeakoulu

Yhdysvaltain senaatin tänään hyväksymä roskapankkisuunnitelma herättää toiveita finanssikriisin tasaantumisesta.

Syntyessään roskapankki voi jopa tuoda Yhdysvaltalaisille pankeille kilpailuetua, mikäli Euroopassa ei reagoida finanssikriisiin sen edellyttämällä tavalla. EU:n sisällä on kuitenkin vaikea löytää yhtenäistä näkemystä siitä, kuinka pankkikriisiä tulisi hoitaa. Reagointi on Euroopassa myös hidasta.

Helsingin Kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen ei yhdykään EU:n viime päivinä esittämään kritiikkiin siitä, että Yhdysvalloissa olisi vitkasteltu roskapankin perustamisen suhteen. Puttosen mukaan Yhdysvalloissa valmiudet asian hoitamiseen ovatkin paremmalla tolalla kuin EU:ssa.

- Kyllä Yhdysvalloissa on tässä jo tähän mennessä esitetty päätöksenteossa ripeyttä ja dynaamisuutta, Puttonen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Roskapankkiehdotus odottaa vielä edustajainhuoneen äänestystä, jonka odotetaan tapahtuvan huomenna.

Puttosen mukaan mahdollista, että päätöstä roskapankista ei saada vieläkään läpi, mutta pitää monien muiden tapaan päätöksen syntymistä tärkeänä.

-Jos esitys menee lopullisesti läpi, niin pankit pääsevät eroon huonoista eristä taseissaan, jotka estävät nyt sen, etteivät ne pysty luotottamaan edes hyviä hankkeita.

Lisää sääntelyä tarvitaan

Finanssikriisin mahdollisena seurauksena syntyvän sääntelyn lisääntymistä pankkitoiminnassa Puttonen pitää pääosin hyvänä asiana.

- Jo tänä päivänä tiedetään, että lisää sääntelyä tulee, ja hyvä niin. Nyt viime vuosien aikana kovasti kasvaneilla, täysin uusilla luottojohdannaismarkkinoilla sääntely on ollut täysin hampaatonta tähän päivään asti.

Puttonen muistuttaa kuitenkin, ettei tiukentuva sääntely ratkaise kaikkia ongelmia. Esimerkiksi Saksassa nimenomaan tiukimmin säännellyillä pankeilla on ollut suuria ongelmia. Pankkien elvytystoimiin onkin todennäköisesti tarvetta Euroopassa myös jatkossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.