Roope Salminen joi drinkkinsä tuplana tai triplana – läheiset huolestuivat juomisesta: "Tekivät kyllä selväksi, että minulla on ongelma"

0:43
Roope Salminen avoimena alkoholiriippuvuudestaan: "Tykkäsin tarjota ihmisille, että pystyin ottamaan omani tuplana tai triplana"

Juontaja Roope Salminen avautui tänään ensimmäistä kertaa alkoholismistaan.

Juontaja Roope Salminen avaa omaa polkuaan raitistumiseen tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa. Salminen toteaa, että addiktin ei ole helppo puhua addiktiostaan. Siihen liittyy niin syvä henkilökohtainen häpeä.

Raitistuminen oli Salmiselle vuosien prosessi. Tehdessään päätöstä, hän muun muassa googlaili ja haki vertaistukikokemuksia.

– Oli tosi turhauttavaa tietää, että juominen on pakko lopettaa. En uskonut sanaakaan raitistuneiden jutuista. Blogeissa kerrottiin jopa uskonnollisilla retoriikoilla, että se on ollut hienointa, mitä he ovat elämässään tehneet, Salminen kertoo.

Salminen avautui tänään alkoholismistaan Kolme käännekohtaa -podcastissaan. Salminen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että alkoholi hallitsi hänen ajatuksiaan ja elämäänsä todella vahvasti. Hän haki itse juomansa, että pystyi ottamaan ne tuplana tai triplana salaa muilta.

– Minulla oli ajatus oman elämän hienoudesta ja juomisesta. Ymmärsin, että minun oli pakko lopettaa juominen voidakseni pitää elämäni, Salminen muistelee.

Raitistumisen pitää lähteä itsestä

Salminen haki ammattiapua traumaterapiasta, missä hän käsitteli muitakin asioita kuin alkoholismia. Hän löysi lopulta itsestään halun ja motivaation lopettaa ja se toimi.

– Läheiset tekivät kyllä selväksi, että minulla on ongelma. Kukaan ei voi lopettaa juomista toisen puolesta. Haluan korostaa sitä. Sen pitää lähteä henkilöstä itsestään. Tiedän sen, sillä olen alkoholisti ja alkoholistin läheinen, Salminen painottaa.

Salminen kertoo podcastissa, että viina oli hänen paras ystävänsä ja suurin rakkautensa. Ajatukset ovat muuttuneet.

– Nyt ajattelen alkoholista, että minun ei tarvitse juoda. Se on upea fiilis! Olen itse päättänyt juoda ja itse juonut sitä. Alkoholismi on sairaus ja ymmärrän oman rajallisuuteni sen hallinnassa, Salminen sanoo.

Tuomio seksuaaliseen tekoon pakottamisesta

Toinen käännekohta Salmisen elämässä on ollut tuomio seksuaaliseen tekoon pakottamisesta ja siitä saatu sakkorangaistus. Syytteistä ja tuomiosta uutisoitiin laajasti ja niistä käytiin vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Salminen ei pidä siitä, että teon seurauksia pohditaan ja käsitellään julkisuudessa.

– Puhuttaessa seksuaalirikoksista tuomitun kokemus ei ole todellakaan tärkeintä. Siksi en avaudu siitä, onko minulla ollut helppoa vai vaikeata, Salminen toteaa.

Hän kiisti aikanaan syytteet, mutta toteaa, että tärkeintä on tuomita täysin kaikki sellainen eteneminen missään romanttisessa tilanteessa, jossa ei olla varmoja, mitä toinen haluaa.

– En tarkoita, ettenkö olisi toiminut väärin. Minun olisi pitänyt ymmärtää vuonna 2015 elokuussa viettäessäni aikaa asianomistajan kanssa, minkälainen valta minulla on aiheuttaa toiselle ihmiselle paha olo, Salminen avautuu.

Hän toteaa, että oikeuslaitos on tehnyt oman ratkaisunsa eikä kenelläkään ole velvoitetta antaa hänelle anteeksi. 

Katso koko haastattelu.

15:19

Viiden jälkeen mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla ma-pe klo 16:55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja