Roope Salminen puhuu ensimmäistä kertaa alkoholismistaan – yksi hetki muutti kaiken ja korkki meni kiinni: "Silloin tajusin, että minulla ei ole enää tekosyitä"

15:19
Roope Salminen avoimena alkoholiriippuvuudestaan Viiden jälkeen -ohjelmassa: "Tykkäsin tarjota ihmisille, että pystyin ottamaan omani tuplana tai triplana"

Roope Salminen kertoo uutuuspodcastissaan olevansa alkoholisti.

Juontaja-muusikko Roope Salminen luotsaa uutta Kolme käännekohtaa -podcastia. Ohjelman ensimmäisessä jaksossa hän kertoo oman henkilökohtaisen elämänsä suurista käännekohdista.

– 4.8.2019 kello 11:07. Se oli viimeinen kerta, kun join alkoholia. En ole koskaan puhunut tästä aikaisemmin, Salminen aloittaa.

– Mä olen Roope Salminen ja mä olen alkoholisti. Läheiseni ovat tienneet sen jo varmaan aika kauan, tai aavistelleet, että näin voisi olla.

– Tiesin sen jo pari vuotta ennen kuin lopetin alkoholin käytön, mutta ajattelin loppuun saakka, että saan sen haltuun, Salminen kuvailee juomistaan.

Salminen kertoo aloittaneensa alkoholin käytön yläasteella.

– Ensimmäisissä bileissä join niin paljon, että sammuin kissanhiekkalaatikkoon. Se oli tietenkin hulvatonta kaikkien mielestä, myös mun.

– Mä rakastin juoda. Nautin siitä, millainen minusta tuli tietyssä vaiheessa känniä. Olin itsevarma, sosiaalinen ja omasta mielestäni tosi hauska, Salminen kuvailee.

Suosio ja menestys nousivat Salmisen mukaan niin sanotusti hattuun. Roope Salminen ja koirat -yhtye keikkaili aktiivisesti, jolloin myös alkoholi kuului vakiokalustoon.

– Samaan aikaan, kun muussa elämässäni aloin saavuttaa menestystä, minulle tuli voittamaton olo, varsinkin kun join. Jos ja kun ilta meni överiksi, ajattelin, että ihan sama. Ne on sellaisia vuosia, joita häpeän.

– Tottakai olen ylpeä monista jutuista. On kuitenkin niin paljon asioita, joita haluaisin ottaa takaisin ja ihmisiä, jotka haluaisin kohdata uudestaan.

Selvinpäin oleminen olisi Salmisen mukaan tarkoittanut sitä, että hän olisi joutunut kohtaamaan oman itsensä ja miettimään sitä, kuka hän oikeasti on.

– Kun olin tarpeeksi pitkään dokannut ja elänyt egon puolesta tarpeeksi leveästi, juomisesta irti päästäminen alkoikin olemaan vaikeaa.

Aallonpohjan Salminen koki elokuussa 2019.

– Oli kaunis päivä ja kävin terapiassa. Puhuin terapiassa auki monta juttua, jotka olivat olleet mielenpäällä. Oloni oli stressitön ja mulla oli rakastettu olo. Menin katsomaan ystäviäni terassille, join 6-7 olutta ja menin kotiin, Salminen muistelee. 

– Olin yksin kotona, ja tiesin että minulla on aamulla lento. Oloni oli tosi hyvä ja ei ollut mitään syytä juoda lisää.

Seuraavana päivänä Salmisella oli edessään keikka, joka vaati lentämistä toiselle puolelle Suomea. Nukkumaan menemisen sijasta Salminen pyysi ystäväänsä lähtemään baariin ”vielä yksille”. Juominen venyi baarissa pilkkuun asti, jonka jälkeen he suuntasivat Salmisen asunnolle.

– Joimme kirkasta viinaa siihen saakka, että oli kaksi tuntia aikaa lentokentälle lähtöön. Sitten menin nukkumaan, heräsin aamulla ja olin missannut lennon.

Salmisen ystävät, bändikaverit ja perhe olivat luonnollisesti erittäin huolissaan. Puhelin oli täyttynyt viesteistä ja puheluista. Tilanne oli Salmisen elämässä käännekohta.

– Silloin tajusin, että minulla ei ole enää tekosyitä. Tajusin, että juon vaan sen takia, koska se tuntuu hyvältä. Se (juomisongelma) ei korjaannu millään.

– Minulla oli hyvä olo, eikä ollut mitään syytä juoda, mutta join silti. 

Asian sisäistämistä Salminen pitää tärkeänä askeleena.

– Se oli tärkein askel. Ymmärsin, etten voi syyttää tästä mitään ulkopuolista olosuhdetta, vaan juon sen takia, koska olen alkoholisti.

Alun perin Salminen perusteli juomistaan ulkoisilla tekijöillä.

– Elämässäni oli monta vuotta, kun tiesin juoneeni liikaa. Aina oli kuitenkin joku syy. Joko bändillä meni liian lujaa tai olin elämäntilanteessa, joka ei tehnyt itselleni hyvää. Saatoin olla väärässä suhteessa, tai käymässä kivuliasta eroa. Tosi hyviä syitä dokata.

Lopettaminen oli käynyt mielessä monta kertaa, mutta taukomielessä.

– Mietin monta kertaa, että nyt lopetan. Saatoin pitää taukoa, puoli vuotta ja kerran olin vuoden juomatta. Ne olivat kuitenkin aina taukoja. Välillä mietin, etten juo enää kirkasta viinaa ja sitten join 28 bisseä ja lopputulos on sama.

Pari viikkoa lopettamisen jälkeen Salminen sai kuulla, että hänestä tulee isä.

– Jos en olisi lopettanut juomista silloin, kun lopetin, en enää koskaan olisi saanut tilaisuutta lopettaa itseni takia. Olisin pystynyt pistämään isyyden viinan edelle, mutta se olisi ollut tauko. Mitä sitten olisi käynyt, kun lapsi on 12 ja vaikka kaverin luona yötä ja olisin voinut juoda? Tai kun hän muuttaa pois kotoaan?

Salminen on ollut noin 600 päivää selvinpäin. Oloaan hän ei enää vaihtaisi pois.

– Meni noin kolme kuukautta, kunnes aloin tuntea oloni normaaliksi. Kun se tapahtui, tajusin kuinka huono olo minulla oli ollut monta vuotta.

– Kun aivoni alkoivat päästä kuona-aineista eroon, oloni oli todella uskomaton. Tajusin yhtäkkiä, että elämä voi olla sellaista, että aamulla herään innostuneena ja hyvällä mielellä uuteen päivään

Roope Salminen on tänään vieraana Viiden jälkeen -ohjelmassa. Viiden jälkeen mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla klo 16:55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja