Mainos

Ristiina moninkertaistuu kesäksi

Etelä-Savossa Saimaan rannalla sijaitseva Ristiina kokee kesäksi melkoisen muodonmuutoksen.

Kunnan pinta-alasta on vesistöä lähes neljännes ja rantaviivaakin kertyy melkein Suomi-neidon pituuden verran, 1200 kilometriä. Tämä tuo paikkakunnalle kesälomalaisia, jotka parhaimmillaan lähes kolminkertaistavat 5000 asukkaan kunnan väkiluvun. Henrik Ohlis tuli johtamaan paikallista lastenkotia lähes 40 vuotta sitten eikä muutto Vaasasta kirpaissut yhtään.

– Kuin olisin kotiin tullut. Tämä on sopivan kokoinen ja elävä kylä, jossa on Mikkeli lähellä ja huikea Saimaa avautuu tuossa vieressä. Minussa oli valmiiksi savolais-pohjalaista verta, mikä helpotti sopeutumista tänne savolaisten joukkoon, Henrik Ohlis sanoo.

Liitos Mikkeliin puhuttaa

Puheenaiheena Ristiinassa ovat tänä kesänä matkailijoiden myötä vilkastuva kesäelämä ja vuodenvaihteessa odottava liittyminen Mikkeliin.

– Ei sitä liitosta enää mitenkään hankalana pidetä, se on ollut tiedossa jo pitkään. Matkailijoista täällä ollaan todella innostuneita. He vilkastuttavat katukuvaa ja tuovat asiakkaita kauppoihin. Olen ryhtynyt aktiivisesti juttelemaan ihmisten kanssa kaupoissa. Juttelin erään helsinkiläisen rouvan kanssa. Hän hämmästeli kovasti sitä, että joku puhuu hänelle kaupassa.

Henrik Ohlis on johtanut 39 vuotta Parikanniemen lastenkotia. Lastenkodissakin elämä muuttuu kun kesälomat alkavat.

– Olemme ihan Saimaan rannassa ja lapset uivat joka päivä, oli sää mikä tahansa. Meillä myös kalastetaan paljon ja jalkapalloa pelataan ahkerasti. Joskus kesällä tuntuu lasten iloa kuunnellessa, että he elävät kuin paratiisissa.

Koko päivä kalassa puhumatta

Ohlis muistuttaa kesää viettävää vanhempia antamaan aikaa lapsille.

– Koteja pitäisi auttaa nykyään vähintään yhtä paljon kuin lapsia autetaan lastenkodeissa. Lapset tarvitsevat erityisen paljon yhteistä aikaa, lohdutusta ja turvaa. Vanhempien aika on parhaita lahjoja lapselle. Eräs poika sanoi aikuisena, että lapsuuden parasta aikaa oli se, kun olimme isän kanssa koko päivän kalassa vaikka emme puhuneet juuri mitään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.