Mainos

Rikostoimittajan kommentti: RAY:n Vihriälälle vaaditaan kovaa rangaistusta

MTV3:n uutisten rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilän mukaan syyttäjän RAY:n hallituken silloiselle puheenjohtajalle, Jukka Vihriälälle, vaatima rangaistus Nuorisosäätiö-jutussa on kova.

– Hänelle vaaditaan kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta, kun törkeän lahjusrikoksen maksimi on neljä vuotta vankeutta. Liikutaan siis rangaistusvaatimusten yläasteikossa, Sipilä sanoi MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Sipilän mukaan tämä voidaan rinnastaa Ilkka Kanervan taannoiseen lahjusjuttuun, jossa oli myös kyse törkeästä lahjusrikoksesta. Hän sai 1 vuotta 3 kuukautta ehdollista vankeutta käräjäoikeudessa. Jutun käsittely jatkuu hovissa.

– Euromäärät olivat samaa luokkaa. Syyttäjä voi tietenkin aina vaatia ja oikeus sitten päätyy, mihin päätyy.

Vihriälä on ainoa, jolle nyt vaaditaan ehdotonta vankeurangaistusta. Kaikkiaan epäiltyjä tapauksessa on yhdeksän.

Finnarin ja Nuorisosäätiön erot?

Eilen uutisoitiin Ilmarisen ja Finnairin asuntokaupoista, josta ei nostettu syytteitä. Sekä Vehviläisen tapauksessa että Nuorisosäätiö-jutussa on kyse lahjusepäilyistä.

- Vehviläinen-jupakassa oli kyse nimenomaan pykälistä, jotka koskivat lahjontaa elinkeinotoiminnassa. Vihriälä taas Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana rinnastetaan virkamieheksi.

- Lain sanamuoto on tiukempi virkamiesten suhteen eli syytekynnys ja tuomitsemiskynnys ylittyvät paljon helpommin virkamiesten tapauksissa kuin bisnesmaailman puolella. Jos Vehviläinen olisi ollut virkamies, syytteitä olisi saattanut tulla, Sipilä arvioi.

Ilmapiiri puhdistunut?

- Ilmapiiri suomalaisen poliittisen korruption kannalta näyttäisi olevan puhdistumassa, Sipilä pohtii.

- Ensimmäinen vaalirahalaki tuli voimaan vuonna 2000, mutta poliitikot eivät ilmeisesti pitäneet sitä juuri minään, sillä siitä puuttuivat sanktiot kokonaan eli lain rikkomisesta ei seurannut mitään. Ensimmäiset kohut tulivat julkisuuteen vuonna 2007-2008. Ne liittyivät vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Meno oli ollut näiden nykyjuttujen valossa aika hurjaa.

Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittunut.

- Vuoden 2011 vaalien jälkeen meille ei tullut kohuja. Näyttäisi myös siltä, että myös vaalirahan saaminen on vaikeutunut.

Katso Jarkko Sipilän studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 11.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.