Rikostoimittajan kommentti: Pahuus keskuudessamme – väkivallan julmuudella ei ole enää mitään rajaa

Täällä 14-vuotiaan tytön julma kiduttaminen ja nöyryyttäminen tapahtuivat – asunnosta löytyi saatananpalvontaan liittyviä symboleja 1:21
Täällä 14-vuotiaan tytön julma kiduttaminen tapahtui: Katso videolta poliisin kuvat rikospaikalta, asunnosta taltioiduista tekovälineistä ja erikoisista symboleista.

Kuluneen viikon rikosuutisten otsikot ovat kertoneet meille äärimmäisestä julmuudesta. Teot menevät raakuudessaan yli kaiken rajan, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Oulun Hiirosen murhasta langetettiin keskiviikkona kaksi elinkautista vankeustuomiota. Murhasta tuomittiin 40-vuotiaat Ari Ossi Petteri Suorsa ja Tiina Pia Susanna Seppänen. Uhri oli 18-vuotias Adeliina. Hänet kidutettiin hengiltä.

Adeliina oli väkivallan päätteeksi työnnetty sohvan sisään ahtaaseen divaanilaatikkoon, jonne hän lopulta tukehtui kuoliaaksi. Oikeuden mukaan teko oli tehty erityisen julmalla, pitkäkestoisella ja törkeällä tavalla. 

Rikos on oikeuden mukaan varmuudella aiheuttanut uhrissa huomattavaa pelkoa, hätää ja kärsimystä. Oikeus tuomitsi myös muita henkilöitä Adeliinaan kohdistuneista väkivaltaisuuksista, kuten törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus puolestaan tuomitsi parikymppiset kaksi miestä ja yhden naisen noin 2-4,5 vuoden vankeusrangaistuksiin tapauksessa, jossa he pahoinpitelivät pitkäkestoisesti 14-vuotiasta tyttöä Lahdessa. Törkeä pahoinpitely, törkeä vapaudenriisto ja ryöstö olivat rikosnimikkeet. 

Uhri oli muun muassa pakotettu syömään virtsaista lunta, hänen hiuksiaan oli poltettu ja leikattu, uhri oli heitetty mäeltä alas, hänen päälakeaan oli ajettu partahöylällä tai vastaavalla, hänet oli pakotettu nuolemaan wc-istuinta, hänen käsivarteensa oli viilletty verta vuotavia haavoja, uhrin käsi oli painettu kuumalle keittolevylle ja hänelle yritettiin juottaa pesuainetta kaatamalla sitä suuhun ja lista jatkuu.

14-vuotiaalle uhrille aiheutui teosta palovammoja ja traumaperäinen stressihäiriö. Oikeus kuvaili rikosta "kauhistuttavaksi raakuudeksi ja julmuudeksi". Lisäksi osa kahden tuomitun rikoksista liittyi toiseen, 16-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneisiin rikoksiin.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuoreessa tuomiossa kaksi nuorta miestä saivat kolmanteen mieheen kohdistuneesta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta yli kolmen vuoden vankeusrangaistukset.

Uhria raiskattiin eri tavoin, lyötiin, kuristettiin ja osa teoista kuvattiin videolle. Uhri oli tekijöille entuudestaan tuntematon. Julmat teot hotellihuoneessa kestivät yli kaksi tuntia ja tekojen lomassa uhri myös ryöstettiin.

Turva-alan yrityksen Avarn Securityn -rikosvyyhti on sekin poikkeuksellinen. Toistakymmentä järjestyksenvalvojaa on syytteessä lukuisista väkivaltarikoksista, kuten pahoinpitelyistä. 

Järjestyksenvalvojien haalarikameroihin tallentuneet kuvamateriaalit ovat syyttäjän todistusaineistoa oikeudenkäynnissä. Videoilla näkyy muun muassa, kun tietynlaisen "sisäpiirin" muodostaneet järjestyksenvalvojat hakkaavat teleskooppipampulla maassa makaavaa alaikäistä poikaa ainakin 16 kertaa. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat käyttäneet valtaa sadistisesti ja valinneet uhrejaan rasistisin perustein.

MTV Uutiset kertoi alkuviikosta myös, että poliisi tutkii Helsingin Kalasataman henkirikosta nyt murhana. Uhri, 29-vuotias mies, löytyi Kalasatamasta keskeltä ajorataa elokuun lopussa. 

Mitä tämän tapauksen taustalta vielä mahdollisesti paljastuu? Poliisi on ollut toistaiseksi tutkinnasta hyvin vaitonainen. Murhasta epäiltyinä vangittiin tässäkin tapauksessa taas useita henkilöitä: kaksi miestä ja kaksi naista. Tekotapaa poliisi ei ole kertonut, mutta tekoon epäillään liittyvän suunnitelmallisuutta, ja siksi rikosnimike koventui taposta murhaksi. 

Huumeilla sekä niistä syntyneillä veloilla ja erimielisyyksillä on tätä nykyä iso rooli väkivaltarikoksissa, mutta jotain muutakin näissä teoissa ja tässä ajassa on nyt vallalla. Miksi? 

Mistä monien muidenkin viimeaikaisten väkivaltarikosten kaltainen julmuus oikein kumpuaa? Kyse ei enää pitkään aikaan ole ollut yksittäistapauksista. Ehkä pahuus näyttäytyy uudella tavalla keskuudessamme.

Lue myös:

    Uusimmat