Miehelle ja naiselle elinkautiset Hiirosen julmasta kidutusmurhasta – uhri tukehtui hitaasti sohvan sisällä, jonka päälle tekijät sammuivat

MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan 4:37
Katso video: Murhaajat teippasivat muovipusseja uhrinsa pään ympäri ja nostivat tämän sidottuna sohvan sisälle.

Oulun käräjäoikeus on tänään tuominnut nelikymppisen miehen ja naisen elinkautiseen vankeuteen kidutusmurhasta, joka tapahtui Oulun Hiirosen kaupunginosassa viime marraskuussa. Kaksikko tappoi erittäin julmasti 18-vuotiaan pienikokoisen tytön.

Käräjäoikeus katsoi, että Ari Ossi Petteri Suorsa ja Tiina Pia Susanna Seppänen tappoivat uhrinsa hitaasti tukehduttamalla. 

Syyttäjä vaati murhasta tuomiota myös 32- ja 46-vuotiaille miehille, mutta oikeus ei löytänyt näyttöä heidän syyllisyydestään henkirikokseen. Oikeuden mukaan näyttö ei riittänyt todisteeksi siihenkään, että miehet olisivat muutoin toimillaan osallistuneet, kehottanet tai yllyttäneet tekijöitä henkirikokseen. 

46-vuotias mies tuomittiin kuitenkin 18-vuotiaan uhrin pahoinpitelystä, koska hän oli kuristanut uhria kurkusta hetkellisesti ennen poistumistaan asunnosta yhdessä toisen vastaajan kanssa.

Syyttäjä vaati nelikolle rangaistusta myös törkeästä vapaudenriistosta. Oikeus hylkäsi nämä syytteet.

Murhasta tuomittujen osalta oikeus katsoi, että törkeä vapaudenriisto sisältyi murhan teonkuvaukseen. Oikeus määräsi murhasta tuomitun kaksikon pidettäväksi edelleen vangittuina.

Ensimmäinen pahoinpitely

Henkirikosta edelsi saman uhrin pahoinpiteleminen kahteen kertaan eri kokoonpanoilla. Syyttäjän mukaan 18-vuotias joutui ensin kolmen tuttavansa pahoinpitelemäksi ja nöyryyttämäksi omassa kodissaan jonkin velan verukkeella.

Käräjäoikeus totesi, pahoinpitely kesti tunteja ja sen aikana uhria sidottiin moneen otteeseen esimerkiksi nippusiteillä ja käsiraudoilla, hakattiin, hänen hiuksiaan leikattiin, ihoaan poltettiin tupakalla ja häntä liotettiin alastomana kylmässä suihkussa silmät sidottuina. 

Pahoinpitelyn aikana uhria valokuvattiin ja videokuvattiin. Väkivalta loppui, kun suihkussa alasti viruvan uhrin valokuvia näytettiin tämän läheiselle, joka maksoi 3 000 euroa kiristäjälle kahdessa erässä.

Oikeus katsoi, että 40-vuotias Jarkko Johannes Seppänen syyllistyi tällä teolla törkeään ryöstöön ja törkeään vapaudenriistoon. Oikeus tuomitsi miehen kolmeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Tuomittu jakoi saamansa rahat kahden henkilön, 42-vuotiaan naisen ja 30-vuotiaan miehen kanssa. Nainen tuomittiin ryöstöstä vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja mies vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Vietiin "turvaan"

Myöhemmin toinen uhri vietiin toisen porukan toimesta ”turvaan” Oulun Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon. Nyt paikalla olivat uhrin lisäksi kaikki murhasta syytetyt neljä henkilöä.

Porukka vietti asunnolla aikaa, kunnes 18-vuotiasta ryhdyttiin syyttelemään huumelääkkeiden ja rahan varastamisesta. Tilanne lähti totaalisesti käsistä ja jälleen 18-vuotiasta ryhdyttiin kiduttamaan.

Uhria lyötiin, viilleltiin ja kuristettiin. Häneltä riisuttiin vaatteet kadonneitten lääkkeiden löytämiseksi ja niitä etsittiin myös hänen sukuelimistään.

Jossakin vaiheessa alastomaksi riisutun uhrin kädet ja jalat sidottiin hänen selkänsä taakse, hänen suunsa tungettiin täyteen kangasta ja pää huputettiin. Sitten puolustuskyvyttömäksi paketoitu uhri pantiin 30 senttiä korkeaan sohvan vuodevaatelaatikkoon ja iskettiin kansi päälle.

Oikeuden mukaan pahoinpitelyn tekivät pääasiassa murhasta tuomittu nainen ja mies.

– Sekä (naisen nimi) että (miehen nimi) kertoman mukaan he molemmat olivat vielä lopuksi ottaneet huumausainetta ja sammuneet sen divaanisohvan päälle, jonka laatikossa (uhrin nimi) oli ollut, oikeus totesi ratkaisussaan.

– Käräjäoikeus katsoo tämän vain vahvistavan käsitystä (naisen nimi) ja (miehen nimi) kokonaan välinpitämättömästä asenteesta (uhrin nimi) elintärkeää elintoimintoa eli hengittämistä ja hapensaantia kohtaan.

Syyttäjän mukaan uhri tapettiin ihmisarvoa alentavalla tavalla hitaasti kiduttamalla ja hänen kuolemansa kesti jopa 12 tuntia.

Käräjäoikeus määräsi murhasta tuomitut maksamaan 18-vuotiaan uhrinsa molemmille vanhemmille kärsimyskorvausta 12 000 euroa eli yhteensä 24 000 euroa. Lisöksi heidän maksettavaksi määrättiin uhrin hautauskulut ja vanhempien oikeudenkäyntikulut, yhteensä noin 30 000 euroa.

Juttua täydennetty 18. lokakuuta kello 14.33 Oulun käräjäoikeuden tarkemmilla tuomiotiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat