18-vuotias Adeliina kuoli Hiirosen julman kidutusmurhan uhrina – äiti kertoo viimeisestä tapaamisesta tyttärensä kanssa: "Kerroin, että rakastan häntä"

Taija Haikala näki julman kidutusmurhan uhriksi joutuneen 18-vuotiaan tyttärensä viimeisen kerran päihdekatkolla - äiti ja tytär sanoivat rakastavansa toisiaan 2:37
Katso videolta, miten Taija Haikala kuvailee viimeistä tapaamistaan tyttärensä kanssa vain muutama päivä ennen Adeliinan väkivaltaista kuolemaa.

Oulun Hiirosessa viime marraskuussa julman henkirikoksen uhriksi joutuneen 18-vuotiaan Adeliinan äiti Taija Haikala teki lapsestaan katoamisilmoituksen poliisille 20. marraskuuta 2022. Tuo päivä oli Adeliinan 19-vuotissyntymäpäivä.

Kaksi päivää myöhemmin, tiistaina 22. marraskuuta äidille tuotiin tieto tytön kuolemasta töihin.

Äiti näki tyttärensä viimeisen kerran 10. marraskuuta päihdekatkolla, jonne äiti vei tyttärelleen tämän pyynnöstä Aku Ankkoja, hupparin ja villasukkia. Adeliina oli mennyt katkolle kolme päivää aiemmin.

– Tapasimme hoitopaikan pääovella, koska sisään ei saanut mennä. Adeliina oli hyväntuulisen oloinen. Hän sanoi minulle, että hän rakastaa minua ja minä kerroin, että rakastan häntä. Emme voineet halata, koska katkolla oli sääntö, että tapaajiin ei saanut koskea, Taija Haikala kertoo Rikospaikan haastattelussa.

18-vuotias Adeliina löydettiin kuolleena Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevasta yksityisasunnosta 21. marraskuuta 2022. Hän oli kuollut jo useita päiviä aiemmin. Nuori nainen oli kuollut tukehtumalla pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi.

Kaksi syytettyä vapautettiin

Murhajuttua on käsitelty Oulun käräjäoikeudessa ja tuomio jutussa annetaan ensi viikolla.

Väkivaltavyyhtiin liittyviä syytteitä käsiteltiin useita viikkoja syyskuun puolivälistä lähtien. Viimeisenä istuntopäivänä viime viikolla oikeus määräsi kaksi murhasta syytettyä miestä vapautettavaksi välittömästi.

Syyttäjä vaatii 46-, 40- ja 32-vuotiaille miehille ja 40-vuotiaalle naiselle rangaistusta Adeliinan murhasta.

Syyttäjän mukaan Hiirosen 18-vuotias naisuhri murhattiin ihmisarvoa alentavalla tavalla kiduttamalla.

Syyttäjän mukaan uhri joutui ennen henkirikosta myös väkivaltaisen velanperinnän kohteeksi. Näiltä osin syyttäjä vaatii kolmelle muulle henkilölle rangaistusta törkeästä ryöstöstä ja törkeästä velanperinnästä.

Ennen henkirikosta tapahtuneesta väkivallasta syytettyinä ovat 40- ja 30-vuotiaat miehet ja 42-vuotias nainen.

Äiti muistaa tytärtään lämmöllä

Seitsemän pääsyytetyn lisäksi syyttäjä vaatii yhdelle henkilölle rangaistusta rikoksentekijän suojelemisesta liittyen henkirikokseen.

Taija Haikala oli lähes joka päivä seuraamassa oikeudenkäyntiä paikan päällä. Istunnossa hän myös kohtasi tyttärensä surmaajat.

– Se herätti vihaa, inhoa, halveksuntaa ja hämmennystä siitä, miten voi olla mahdollista, että aikuiset ihmiset kohtelevat tuolla tavalla lasta. Adeliina oli lapsi, vaikkakin 18-vuotias. Hän oli 40-kiloinen ja vähän reilut 160 senttimetriä pitkä, eli tosi pieni. 

– Edelleen muistan hänet minun pienenä tyttärenä, Haikala sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Katso Taija Haikalan koko Rikospaikan haastattelu MTV Katsomosta tai täältä:

18-vuotias Adeliina joutui Oulun Hiirosessa julman henkirikoksen uhriksi - äiti kertoo, miten tyttären kohtalo selvisi hänelle 13:34

Lue myös:

    Uusimmat