Kolmelle ehdotonta vankeutta 14-vuotiaan tytön nöyryyttävästä pahoinpitelystä – "Teko kuvastaa pahuutta, jota on vaikea käsittää"

Täällä 14-vuotiaan tytön julma kiduttaminen ja nöyryyttäminen tapahtuivat – asunnosta löytyi saatananpalvontaan liittyviä symboleja 1:21
Katso videolta poliisin kuvat rikospaikalta, asunnosta taltioiduista tekovälineistä ja erikoisista symboleista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä ja yhden naisen ehdottomaan vankeuteen 14-vuotiaan tyttöön kohdistetusta raa'asta ja kidutusmaisesta väkivallasta.

Tuomion mukaan kolmikko muun muassa leikkasi uhrin hiuksia, sammutti palavan savukkeen tämän päälakeen sekä pakotti tämän nuolemaan vessanpyttyä. Uhria oli myös poltettu ja viillelty ja pakotettu nuolemaan verta lattialta, tuomiossa kerrotaan. Osa väkivallasta kuvattiin.

Rikokset tapahtuivat Lahdessa joulukuussa 2021. Tuomituista kaksi oli tuolloin 19-vuotiaita ja kolmas 18-vuotias.

Käräjäoikeuden mukaan teoille ei löytynyt mitään muuta syytä kuin halu joukolla nöyryyttää ja kiduttaa täysin puolustuskyvytöntä lasta pitkäkestoisesti ja aina uusilla mieleen juolahtavilla tavoilla.

– Teko kuvastaa pahuutta, jota on vaikea käsittää, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Väkivaltaa pihalla ja asunnossa

Väkivalta tapahtui 18-vuotiaan miehen kerrostaloasunnossa ja talon pihapiirissä.

Oikeuden mukaan 19-vuotiaat mies ja nainen kaatoivat uhrin maahan, hieroivat lunta tämän kasvoille ja pakottivat tämän syömään lunta. Sitten he suihkuttivat deodoranttia sytyttimen liekin läpi ja polttivat näin uhrin hiuksia, tuomiossa kerrotaan.

Oikeuden mukaan 19-vuotiaat heittivät seuraavaksi uhrin mäeltä alas usean metrin matkan, minkä jälkeen he veivät uhrin asuntoon. Siellä kolmikko tuomion mukaan muun muassa leikkasi uhrin hiuksia sekä pakotti tämän laittamaan osan leikatuista hiuksista suuhunsa ja imuroimaan loput hiukset lattialta.

Sitten uhri vietiin vessaan, jossa hänet oikeuden mukaan pakotettiin nuolemaan vessanpönttöä. Uhrin pää myös painettiin pöntön sisälle ja vessa vedettiin, tuomiossa kerrotaan.

Oikeuden mukaan 19-vuotias nainen viilteli uhria ja pakotti tämän nuolemaan verta lavuaarista ja lattialta. 

Pakotettiin syömään virtsaista lunta

19-vuotias mies puolestaan sammutti palavan savukkeen uhrin käteen, poltti sähkösytyttimellä tämän kättä sekä pakotti tämän nielemään osan savukkeesta, oikeus sanoo.

Uhri vietiin taas ulos, jossa18-vuotias mies virtsasi lumeen, minkä jälkeen kolmikko pakotti uhrin syömään virtsaista lunta, tuomiossa kerrotaan. 

Vielä he veivät uhrin takaisin asuntoon, jossa 19-vuotias nainen oikeuden mukaan painoi uhrin kättä kaksi kertaa kuumalle keittolevylle sekä yritti juottaa tälle siivouskemikaalia. Lisäksi uhrin suuhun ja silmiin suihkutettiin deodoranttia, tuomiossa kerrotaan.

19-vuotiaalle naiselle pisin tuomio

Käräjäoikeuden mukaan pahoinpitely oli erityisen raaka ja julma. Oikeus huomioi, että uhrilta oli viety puhelin ja rahat, hän oli tuomittuja huomattavasti pienikokoisempi ja häntä uhkailtiin teräaseilla. Rikosten ajankohtana oli sunnuntain ja maanantain välinen aamuyö, jolloin pihalla ei ollut muita ihmisiä. Pahoinpitely jatkui pitkään ja sai koko ajan uusia ja aina vain raaempia muotoja, tarkoituksena vain uhrin lisäkiduttaminen, oikeus sanoi.

– Tekijöinä on ollut kolme aikuista ja uhrina 14-vuotias lapsi, joka on ollut täysin puolustuskyvytön näiden kolmen muodostamaa ylivoimaa vastaan. Vastaajien ainoana tarkoituksena on ollut kiduttaa heikompaansa, tuomiossa kirjoitetaan.

Pisimmän vankeustuomion, neljä ja puoli vuotta sai tapahtuma-aikaan 19-vuotias Veera Marjatta Vekkilä. Oikeuden mukaan naista voitiin pitää törkeän pahoinpitelyn päätekijänä, koska hän oli aktiivisesti mukana käytännössä kaikissa osateoissa.

– Erityisesti teon loppuvaiheessa, johon kaikkein vakavimmat osateot sijoittuvat, hän on selkeästi ollut niin sanottu primus motor, joka on vienyt rikosta eteenpäin aina vain vakavampaa suuntaan, tuomiossa kirjoitettiin.

Myös tapahtuma-aikaan 19-vuotias Christian Arto Antero Aaltonen sai vankeutta neljä vuotta ja kolmas syytetty, Tino Allan Richard Taivaanranta, kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat