Järkyttävät videot oikeudessa: 14-vuotiasta kiduttaneet nuoret kuvasivat itse törkeitä tekojaan

Lapsen kiduttamisesta syytetyt oikeuden eteen Lahdessa – MTV paikalla 1:52
Lapsen kiduttamisesta syytetyt oikeuden eteen Lahdessa – MTV paikalla.

Lahden kidutuspahoinpitelystä syytetyt nuoret kuvasivat 14-vuotiaan rääkkäämistä videolle itse. Järkyttäviä videoita on käytetty nyt todistusaineistona nuoria vastaan käräjäoikeudessa.

Kolmea parikymppistä nuorta syytetään 14-vuotiaan tytön rajusta pahoinpitelystä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. 

Alaikäinen tyttö joutui rajun ja pitkäkestoisen, jopa kidutusluontoisen väkivallan uhriksi Lahden Kiveriön kaupunginosassa joulukuussa 2021. Taustalla oli osallisten välisiä erimielisyyksiä ihmissuhteisiin liittyen.

Osa oikeudessa käsitellyistä väkivallanteoista nauhoitettiin videolle joita on nyt käytetty todistusaineistona kolmikkoa vastaan oikeudenkäynnissä. Videot näytettiin myös oikeudenkäynnin yleisölle, eli paikalla oleville toimittajille.

"Suu auki"

Videoilla näkyy muun ohella, miten 14-vuotias tyttö tönitään maahan ja pakotetaan lumeen ja tekemään lumienkeli. Tilanteessa on mukana kolmesta syytetystä kaksi, tekoaikaan 19-vuotiaat mies ja nainen.

Videolla mies työntää lunta väkivaltaisesti tytön kasvoja vasten ja suuhun naisen kannustaessa vieressä. 

Syytetyt hihittelevät tapahtumille, vaikka miehen otteet ovat rajut. Uhri vaikuttaa hätäiseltä. 

– Suu auki, 14-vuotiasta komennetaan.

Uhrin hiuksia poltettiin

Toisella videolla näytetään, miten uhrin hiuksia poltetaan deodorantin ja sytyttimen avulla. Liekkisuihku sytyttää lapsen hiuksia palamaan. 

Syytteen mukaan uhrilta leikattiin hieman myöhemmin hiuksia kokonaan pois nöyryytysmielessä.

Kolmannelta oikeudessa esitellyltä videolta näkyy, miten 14-vuotias uhri imuroi tapahtumapaikkana toimineen asunnon lattiaa irtileikatut hiukset suussaan.

Neljännellä oikeudessa esitetyllä videolla syytetty nuori nainen työntää tytön päätä erityisen likaista wc-istuinta vasten ja pakottaa tytön nuolemaan silminnähden pesemätöntä posliinia. 

Neljännen videon tilanteessa mukana on myös kolmas syytetty, tapahtuma-aikaan 18-vuotias mies, jonka asunnolla tai asunnon liepeillä tapahtumat pääosin tapahtuivat. 

Videolla miehet kommentoivat tilannetta kameran takaa. Toinen kehottaa tyttöä tekemään puhdasta jälkeä.

Videon lopuksi nainen työntää tytön pään wc-pöntön sisään kun toinen miehistä vetää pöntön. 

Osa myönnetty

Syyttäjä vaatii 14-vuotiaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta rangaistusta kaikille kolmelle vastaajalle. 

Videoille tallennettujen tekojen lisäksi uhria kohdeltiin tapahtumayönä kaltoin myös monin muin tavoin. 

Syyttäjän mukaan uhrin päähän ja käteen tumpattiin palava savuke, tytön kättä poltettiin hellaa vasten ja käsiä viillettiin veitsellä. Tämän jälkeen tyttö pakotettiin nuolemaan omaa vertaan lattialta.

Muun ohella tyttö yritettiin pakottaa juomaan kloriittia. Tytön onnistui sylkeä aine suustaan viime hetkellä. 

Tapahtuma-aikaan 19-vuotias mies ja nainen ovat myöntäneet törkeän pahoinpitelyn, mutta kiistäneet osan syyttäjän kuvailemista teoista. Vapaudenriiston he kiistävät kokonaan. 

Puolustuksen mukaan 14-vuotias olisi voinut poistua paikalta omasta tahdostaan.

Tapahtuma-aikaan 18-vuotias mies puolestaan kiistää rikokset kokonaan. Mies myöntää olleensa paikalla, kun väkivaltaa tehtiin tytölle hänen asunnollaan. Hän ei kuitenkaan puolustuksensa mukaan osallistunut siihen ja jopa yritti hillitä pahoinpitelijöitä. 

Lue myös:

    Uusimmat