Riittävätkö nämä polttopuut koko talven takkoihin? Sähkön hinnan raju nousu huolettaa nyt erityisesti omakotitalossa asuvia

4:00
Takka tehokäyttöön ja valot pois – omakotitalossa asuva Vibha perheineen valmistautuu jo sähkönsäästötalveen

Maanantaina ennätyslukemiin kohonnut sähkön hinta enteilee haasteellista talvea omakotitalossa asuville.

Vibha Deshpande perheineen säännöstelee jo nyt sähkönkulutustaan – ja samalla valmistautuu todellisiin säästötalkoisiin talveksi.

Deshpande asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa sähkölämmitteisessä 150-neliöisessä omakotitalossa Vantaalla. Deshpande kertoo, että sähkösopimus on kiinteähintainen marraskuuhun asti, jonka jälkeen hintojen nousu näkyy merkittävästi myös heidän laskussaan. Hän kuvailee tilannetta vaikeaksi.

– Se on tärkeä asia, ja herättää paljon keskustelua perheen ja ystävien kanssa.

Hän kertoo, että perhe on jo totutellut uudenlaisiin tapoihin kuluttaa sähköä. Se näkyy säännöstelynä muun muassa ruuanlaitossa ja muissa arkipäiväisissä askareissa.

– Tuulettimen, valojen ja kaikkien sähkölaitteiden sammuttaminen käytön jälkeen, Deshpande luettelee.

Takkahuone muuttaa merkitystään talven kynnyksellä. Hintojen nousun myötä tarkoituksena on lisätä puun käyttöä asunnon lämmittämisessä. Varastossa on lähes katonrajaan saakka polttopuita.

– Säästämme paljon puita talvea varten.

Myös saunan käyttö jää vähemmälle. Kiukaan lämmittämiseen käytetty sähköenergia maksaa jo nyt moninkertaisesti enemmän kuin tavallisesti, eikä helpotusta ole näkyvissä.

– Aiomme käydä esimerkiksi uimahallin saunassa useammin.

Katso artikkelin videolta, millä kaikilla tavoilla Deshpande perheineen on varautunut säästämään talvella sähkönkulutuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja